Efectele nevăzute ale izolării. Violență domestică în creștere, dar mai puțin semnalată. „Cum să sun la ambulanță, când la spital sunt cazuri de coronavirus?”

Nu există niciun manual care să le spună guvernanților ce consecințe vor avea măsurile de carantină și izolare. Liniștea, străzile goale, viețile puse pe pauză amenință nu doar cu un val global de recesiune, ci și de violență.

Victimele abuzurilor domestice sunt acum prizoniere în propria casă. În China, Italia, Spania, Franța și Marea Britanie numărul cazurilor de violență în familie a crescut cu câteva zeci de procente de la debutul epidemiei, potrivit Newstopia.

 

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale din România anunţă că, în primele trei luni ale anului 2020, s-au înregistrat 2.539.700 de apeluri la 112, cu 13% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, concluzionând, într-un comunicat, că românii au devenit mai responsabili odată cu apariția pandemiei.

„Este evident ca fenomenul e în creștere, dar nu se mai semnalează. Pe de o parte, apare problema că, stând tot timpul cu agresorul, victimele nu mai pot vorbi la telefon, iar când pot, își spun „Cum să sun eu la 112 fiindcă poliția nu are timp de mine acum. Cum să sun la ambulanță când la spital sunt cazuri de coronavirus?”, crede Giulia Crișan, avocată, care de 8 ani le oferă consultanță victimelor violenței domestice. 

Autoizolarea blochează victimele sub același acoperiș cu agresorul. A pleca le expune nu doar la riscul îmbolnăvirii ci și la o lume care și-a închis, în mare, porțile. De la izbucnirea epidemiei în România, multe dintre fundațiile care administrează adăposturi pentru victimele violenței domestice nu mai primesc persoane noi, ci le direcționează către centrele deținute de stat.

Violența în familie a devenit notă de subsol în toate țările afectate de coronavirus, scrie Newstopia. Într-un videoclip postat pe Twitter, secretarul general al ONU, António Guterres, a subliniat că în multe locuri numărul femeilor care sună la liniile pentru sprijinirea victimelor s-a dublat, însă spitalele și poliția sunt copleșite de criza coronavirusului, iar fundațiile sunt subfinanțate.

În China, aplicarea măsurilor de carantină a consumat atât de mult din resursele forțelor de ordine încât uneori după apelurile de urgență ale victimelor violenței domestice nu a intervenit nimeni. Reprezentantul unui ONG din Beijing le-a povestit jurnaliștilor de la Bloomberg BusinessWeek cum unei femei agresate fizic i s-a spus că un echipaj al poliției poate veni la ea abia după ce trece criza.

În România, 30% dintre femei spun că au fost afectate de violență fizică sau sexuală la un moment dat în viață. Aproape 18.000 de cazuri au fost raportate la poliție numai în 2018, când alte 48 de femei au fost omorâte în bătaie. 

Momentan, efectele psihologice ale traiului în izolare pot fi doar bănuite. Efectele problemelor financiare, în schimb, sunt bine documentate. Pe perioada recesiunilor, cazurile de violență domestică se înmulțesc. Odată cu șomajul, crește și violența. Iar acum aproape un milion de români sunt în șomaj tehnic, în vreme ce alți 187.000 au fost concediați.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Show cu ANTONIA și CONNECT-R pe scena de la Cornișa, foc de artificii pentru botoșăneni! (Foto, Video)

Sunday, 11 May 2025

Deși aproape toată ziua a plouat, spre seară soarele a răsărit și asta i-a îndemnat pe botoșăneni să iasă din case și să petreacă alături de Antonia și Connect-R & Band ultima...

Dispar Școala Altfel și Săptămâna Verde din școli și licee, așa cum le știau elevii și profesorii de ani buni!

Sunday, 11 May 2025

Din anul 2011, elevii din întreaga țară se bucură de Școala Altfel, o săptămână în care scapă de ore și merg în excursii, la fast food, în parc și au activită...

Grupul Industrial Electrocontact raportează o pierdere de 884.911 lei pentru primele trei luni din 2025

Sunday, 11 May 2025

Grupul Industrial Electrocontact a înregistrat în primul trimestru din 2025 o pierdere netă de 884.911 lei, în creștere cu peste 377% față de pierderea de 185.254 lei consemnată...