Deputații au decis: Liberele pentru cei de alte religii să nu se suprapună cu sărbătorile legale și concediul de odihnă!

Deputații au decis: Liberele pentru cei de alte religii să nu se suprapună cu sărbătorile legale și concediul de odihnă!
Angajatorii vor fi obligați să acorde zilele libere ale salariaților de alte religii în orice alte zile în afară de sărbătorile legale sau zilele de concediu de odihnă, conform unui proiect de act normativ care a primit ieri votul decisiv în Parlament. Modificarea va fi făcută deoarece unele firme lipsesc salariații de alte religii de liberele la care au dreptul.
 
Potrivit Avocatnet.ro, modificarea la Codul muncii este inclusă într-un proiect de lege de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 53/2017, ce a fost adoptat azi de Camera Deputaților. Potrivit Constituției, ordonanțele emise de Executiv trebuie aprobate prin lege, iar parlamentarii pot face acest lucru cu amendamente, ca în cazul de față. Pentru a se aplica, documentul mai trebuie promulgat prin decret prezidențial.
 
În cazul salariaților de alte religii, angajatorii vor fi obligați să le dea zile libere acestora în afara sărbătorilor legale și a concediului anual de odihnă, pentru a se evita abuzurile.
 
„Zilele libere stabilite (...) pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual”, scrie în proiect.
 
Codul muncii stabilește, în prezent, că, pentru salariații de alte religii decât cele creștine, angajatorii trebuie să acorde anual două zile libere pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale (declarate astfel de cultele religioase legale, în afară de cele creștine).
 
Deși salariații de alte religii ar trebui să se bucure, în mod normal, atât de cele 14 libere legale existente în prezent (în curând 15), cât și de zile libere cu ocazia propriilor sărbători majore, există angajatori care nu procedează în acest fel (detalii despre acest aspect sunt aici). Motiv pentru care parlamentarii vor să introducă clarificarea prezentată mai sus.
 
„Pentru clarificarea normei juridice în ceea ce privește acordarea acestor zile, ținând cont de faptul că unii angajatori, cu sau fără rea intenție, au acordat zilele libere în zile de sărbătoare legală sau chiar în concediul de odihnă”, scrie în motivarea aferentă modificării referitoare la zilele libere ale salariaților de alte religii.
 
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prefectul, apel în ședință pentru siguranța elevilor: „Observ că s-au făcut progrese...” (video)

astăzi, 09:40
9

O astfel de situație, a cazurilor de violență în școli, a fost punctată și de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef de poliție Costîn...

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
142

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi!

astăzi, 08:58
46

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati”, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipa...