Cum murea un copil într-un cămin din Botoșani, în România lui Ceaușescu: ”Mi-am cunoscut sora doar în sicriu!”

Moartea era o imagine obișnuită în căminele-spital din România în perioada comunistă. Copiii cu dizabilități psihice și fizice mureau pe bandă rulantă.

Cum murea un copil într-un cămin din Botoșani, în România lui Ceaușescu: ”Mi-am cunoscut sora doar în sicriu!”

Familiile, de cele mai multe ori sărace, erau chemate să îi ia acasă înainte de a muri. Cei care nu mai aveau pe nimeni ajungeau în azilele de la marginea satelor în care funcționau spitalele-cămin. Ultimul lor drum era în cimitirele inocenților de la marginea acelorași sate.

Peste 15 mii de copii au murit în căminele-spital din România comunistă, în condiții insalubre și fără asistență medicală reală, indică documente văzute de Europa Liberă.

”A fost prima și ultima oară când am văzut-o”

Maria povestește drama prin care a trecut familia ei după ce sora mai mare a murit într-un cămin din Botoșani.

„Am avut o soră mai mare, Ioana. A murit într-un cămin din ăla, legată de pat, cu c**t în cap...”, își începe Maria destăinurile. S-a întâmplat în 1988, în Moldova, într-un cămin din Botoșani. Ioana avea 4 ani când a murit, suferea de o boală distrofică. Fusese internată în cămin un singur an.

”Eu mi-am cunoscut sora mai mare doar în sicriu. Atunci a fost prima și ultima oară când am văzut-o. Ea avea patru ani, eu trei. Dar mi-o amintesc și cum era îmbrăcată”, povestește Maria.

”Era dezbrăcată, legată de pat”

A încercat mereu să afle adevărul, de la mama ei. Detalii cutremurătoare, care scot la iveală monstruozitatea unui sistem care condamna la moarte tot ceea ce ieșea din tiparul ”omului nou” pe care îl promova Nicolae Ceaușescu.

„Pe mama n-o lăsau s-o vadă. Mama era și crescută la țară, nu avea ea prea multă carte și nu știa să se descurce. Îmi povestea mama că mergea în vizită la ea, cu hăinuțe, lucruri, mâncare, iar infirmierele le furau. Mi-a zis mama că, înainte să moară, au chemat-o să o ia acasă și nici măcar nu o spălaseră, era dezbrăcată legată de pat. Era o cameră în care niște copii slabi erau închiși, unii legati, altii nu. A murit în noaptea aia”, continuă femeia.

Pe Maria a urmărit-o toată viața soarta surorii moarte. Mama ei avea RH negativ și, cu toate că riscurile ca să facă copii cu malformații erau foarte mari, nimeni nu i-a permis avortul în perioada comunistă. A mai născut alți copii care au murit sau a pierdut sarcini în stadiu avansat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean a dat de bucluc după ce i-a mințit pe polițiști!

astăzi, 19:24
386

Echipajele de poliție din Marginea și Gălănești, județul Suceava, au identificat și oprit regulamentar pentru control autoutilitara care se deplasa pe DN17A de pe raza comunei Marginea.Cond...

Intervenție de urgență a pompierilor într-un apartament: Au murit 6 pisici și 3 câini, salvatorii au salvat o pisică și șase porumbei!

astăzi, 17:45
397

O intervenție de urgență a pompierilor militari din cadrul Detașamentului Suceava s-a desfășurat, duminică în municipiul Suceava.Potrivit plutonier Radu Gabriel din cadrul ISU Suceava...

A plecat la cele veșnice o artistă din Botoșani. ”Ai creat frumusețe toată viața!”

astăzi, 16:16
2644

S-a stins din viață Veronica Mocanu. În urmă cu doar cinci zile își aniversaze ziua de naștere, la împlinirea celor 78 de ani. Tristul anunț a fost făcut de fiul artistei, car...