Cum explicăm copiilor perioada de izolare la domiciliu? Recomandări de la specialiști pentru părinți

Izolarea la domiciliu cauzată de măsurile recent aplicate de stat, ca rezultat al pandemiei de coronavirus, și-a pus amprenta, atât în viața adulților cât și a copiilor. Închiderea școlilor și a locurilor de muncă, distanțarea socială, auto-carantinarea și preocupările legate de sănătate crește nivelul de stres în numeroase familii.

În aceste condiții, copiii se pot confrunta cu schimbări semnificative ale rutinei care, negestionate corect, ar putea să le afecteze sănătatea psihică și emoțională. Din cauza faptului că le-ar putea fi dificil să înțeleagă tot ceea ce se petrece în jurul lor sau ce aud de la alte persoane dar și privarea de activități in aer liber, copiii pot încerca sentimente de anxietate, stres sau tristețe.

Cristina Lupașcu, psiholog și psihoterapeut, a explicat, pentru Știri.Botoșani.Ro, că  în această perioadă  părinții trebuie să acorde o și mai mare imporanță comunicării cu copii.

Copiii vor fi tot atâta de afectați pe cât vom fi noi, adulții din viața lor. Deci, cu atât mai mult avem nevoie să ne concentrăm pe ceea ce putem să facem în acest moment. Este foarte important să le vorbim copiilor despre situația prin care trecem, dar la nivelul lor de înțelegere, să le comunicăm că există un virus la fel ca ceilalți, dar pentru că este nou pe planeta noastră, ne va lua puțin timp să ne acomodăm cu el și până atunci avem nevoie să respectăm niște reguli, printre care și izolarea, de asemenea avem nevoie să conștientizăm”, spune psihoterapeutul.

Copiii vor respecta mult mai ușor regulile, dacă adulții le explică motivele pentru care acestea sunt puse, nu pentru că așa trebuie, ci pentru că ele ne vor ajuta să trecem mai ușor și mai sănătoși peste acest proces, potrivit specialistului citat.

„Răspundeți-le cu sinceritate la toate întrebările, inclusiv la faptul că sunteți puțin îngrijorați, oricum, copiii vă simt, dar că veți găsi soluții împreună, ba chiar puteți să le cereți și lor ajutorul în căutarea soluțiilor. Ideea principală care este de dorit să le fie transmisă este că izolarea reprezintă doar o etapă din viața noastră, care va fi mai scurtă sau mai lungă în funcție de cât de bine și corect respectăm cu toții regulile ce ne-au fost recomandate”, mai subliniază Cristina Lupașcu.

Activitățile pe care le putem realiza cu copiii noștri în această perioadă sunt variate, iar mediul on-line oferă informații diverse pentru fiecare categorie de vârstă. Important este să ținem cont de personalitatea copilului și particularitățile lui de dezvoltare.