Deoarece costurile unei proceduri de întrerupere de sarcină sunt, de cele mai multe ori, prea mari pentru anumite femei, mai mulți parlamentari propun, printr-un proiect legislativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere, ca acestea să fie acoperite de stat în cazul în care sarcina a rezultat în urma unui viol ori în cazul tinerelor cu vârsta de până la 18 ani sau celor cu venituri reduse.
Proiectul de lege aflat în dezbaterea senatorilor vizează, de fapt, modificarea Legii sănătății nr. 95/2006 și a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003.
Poate cea mai importantă măsură cuprinsă în proiectul de față este introducerea posibilității de decontare a costurilor legate de procedura de întrerupere a unei sarcini în anumite situații, scrie Avocatnet.ro.
Este vorba, mai exact, despre suportarea din banii statului a costurilor cu întreruperea sarcinii la cerere în următoarele cazuri:
- atunci când sarcina a survenit în urma unui raport sexual pentru care a fost făcută o plângere penală pentru săvârșirea unei infracțiuni contra libertății și integrității sexuale (se găsesc în Codul penal);
- atunci când este vorba despre o persoană care nu a împlinit 18 ani;
- atunci când este vorba despre o persoană fără venituri sau beneficiară de ajutor social.
În plus, se propune limitarea invocării obiecției de conștiință pentru refuzul unei proceduri medicale, dacă medicii efectuează procedura respectivă și în spitale sau policlinici private, cu excepția situației în care medicul nu dispune, în spitalul de stat, de resursele necesare pentru efectuarea procedurii solicitate.
Totodată, sunt stabilite prevederi ce vizează informarea corespunzătoare în legătură cu procedurile de întrerupere de sarcină. Astfel, pentru asigurarea respectării acestui drept, se propune dezvoltarea, de către Ministerul Sănătății, a unei platforme online care să cuprindă informații legate de planificarea familială, metode de contracepție, proceduri de întrerupere a sarcinii, dar și posibile implicații ale acesteia.
În plus, se propune interzicerea distribuirii, prin orice mijloace, de informații neadevărate din punct de vedere științific cu privire la caracteristicile sau consecințele medicale ale unui avort, astfel încât să inducă în eroare și să descurajeze întreruperea unei sarcini.