Copiii abandonați din micile localități au nevoie de suflete care să le fie alături. „Ajungem MARI” caută 15 voluntari pentru ei

Copiii abandonați din micile localități au nevoie de suflete care să le fie alături. „Ajungem MARI” caută 15 voluntari pentru ei

„Ajungem MARI”, cel mai mare program educațional din România care sprijină copiii din sistemul de protecție, dă startul unei campanii de recrutare de voluntari care să aibă grijă de 40 de copii la care nu ajunge nimeni, timp de 3 ore pe săptămână. Termenul limită pentru înscrieri este 31 martie.

Ajungem MARI caută 15 suflete pentru copiii abandonați la care nu ajunge nimeni din Dorohoi, județul Botoșani. Voluntarii ar urma să își petreacă 3 ore pe săptămână cu copiii, în format fizic, oferindu-le ajutor la teme, meditații, șansa la o viață normală și viitor.

Sunt peste 45.000 de copii şi tineri în sistemul de protecție în România, dintre care aproximativ 6.000 de copii adoptabili, conform ultimelor date ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Cei mai norocoși dintre ei cresc în casele asistenţilor maternali sau ale unor rude, în timp ce 13.000 de copii îşi trăiesc suferinţele într-o instituţie de stat, de tip rezidențial, cum ar fi centre de plasament, apartamente sau căsuțe de tip familial.

Separarea de familie, abandonul și instituționalizarea sunt experiențe traumatizante. Mulţi dintre copii ajung în grija statului, fiind abandonaţi din cauza sărăciei. Însă, aproape la fel de mulţi sunt victime ale abuzurilor, violenţei şi neglijării. Sunt traume care le influenţează atât dezvoltarea psihică, emoţională, cât şi cea fizică.

De 9 ani alături de copiii instituționalizați, printr-un program cu un concept unic

De 9 ani, programul educaţional „Ajungem MARI”, lansat de Asociația Lindenfeld, aduce o schimbare semnificativă în viețile a mii de copii din sistemul de protecţie. Cu ajutorul unei rețele de 1.400 voluntari în București și în 24 de județe din țară, „Ajungem MARI” completează munca asistenților sociali, oferindu-le copiilor ajutor la teme, ieșiri și excursii, prietenie și șansa la o viață independentă. Pe lângă interacțiunea cu voluntarii, asociația le oferă copiilor și psihoterapie, logopedie și consiliere vocațională.

„De cele mai multe ori suferinţele copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi nu se opresc odată cu intrarea în sistem, ci se amplifică. Statul face ceea ce trebuie să facă: îi preia din mediile de risc, le asigură un acoperiş deasupra capului, haine, mâncare. Dar nevoile acestor copii sunt cu mult mai mari şi pregnante. Au nevoie de suport emoţional, de oameni care să le aducă constanţă în viaţă, care să îi ajute, fie că vorbim de teme, de lecţii sau experienţe de viaţă. Aşa a şi pornit ideea Ajungem MARI, în urmă cu aproape 9 ani: să aducem voluntari cu suflet mare aproape de ei, să îi sprijine şi să îi înveţe să devină adulţi responsabili şi împliniți”, spune Vivianda Nicolae, vicepreşedinte „Ajungem MARI”.

Prea puțini voluntari în orașele mici! Nimeni nu merită să fie singur

Dacă în orașele mari ale țării, Ajungem MARI reușește să recruteze mai ușor voluntari pentru copiii instituționalizați, în orașele mici, copiii trăiesc adevărate drame. Aici sunt mult prea puţini voluntari pentru câţi copii abandonați ar avea nevoie de sprijin.

Ajungem MARI caută 15 suflete pentru copiii abandonați la care nu ajunge NIMENI din Dorohoi, județul Botoșani. Voluntarii ar urma să își petreacă 3 ore pe săptămână cu copiii, în format fizic, oferindu-le ajutor la teme, meditații, șansa la o viață normală și viitor.

Voluntarii vor trece printr-un proces iniţial de selecţie şi pregătire necesar pentru toţi cei care ajung să lucreze cu copiii instituţionalizaţi. Nu se dau teste de cultură generală, dar sunt etape menite să ajute în procesul de selecție a oamenilor potriviţi, care înţeleg angajamentul și sunt decişi să le fie alături copiilor pe termen lung. Un modul de voluntariat durează 8 luni, iar la finalul acestuia voluntarii pot alege să continue munca alături de copiii instituționalizați.

Voluntarii Ajungem MARI sunt în general adulți, studenți sau liceeni, de la 16 ani în sus, fără limită superioară de vârstă, comunicativi și implicați. Oricine dorește să se alăture poate aplica în programul de voluntariat până pe 31 martie pe https://www.ajungemmari.ro/. Testarea psihologică, interviul şi trainingul vor avea loc imediat după această dată.

Voluntari care schimbă lumea copiilor cu pași mici

„Activitatea de voluntariat m-a completat ca om. Cel mai frumos în activitatea de voluntariat este să știi că ajuți, prin dedicație și implicare. Să știi că munca ta ghidează un tânăr spre alegerile corecte. Mă motivează dorința de a face bine, de a împărtăși din cunoștințele mele și de a fi un exemplu în viața lor, pentru ca la rândul lor să fie exemple de urmat. Puterea exemplului este cea mai mare putere pe care o avem și, dacă o folosim corespunzător, putem să schimbăm totul”, spune Natașa Ecobescu, voluntar „Ajungem MARI” de 6 ani.

„Voluntariatul a adus în viața mea multă bucurie, emoții și lacrimi de fericire când am văzut reușitele copiilor. Mi-a adus oameni speciali în jur, prieteni noi care ajută copiii fără să se gândească de 2 ori, voluntari implicați care nu țin cont de ore și sunt alături de noi. Voluntariatul a adus OAMENI în jurul meu”, a spus și Alina Șandor, voluntar Ajungem MARI de 6 ani.

Despre Ajungem MARI

Ajungem MARI este unicul program naţional care susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi şi din medii defavorizate. Sunt peste 3.000 de copii sprijiniţi de o echipă de 1.400 de voluntari, în Bucureşti şi 24 de judeţe din ţară. Mai multe informații despre organizație și proiectele desfășurate puteți citi aici pe www.ajungemmari.ro.

(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Depozit mistuit de flăcări în urma unui scurtcircuit (fotogalerie)

Sâmbătă, 25 Martie 2023
371

O clădire folosită de locatarii unui bloc din localitatea Vorona pentru a-și depozita lemne de foc și alte bunuri a fost cuprinsă de flăcări, în această dimineață. Incendiul s-a extins...

Ora Pământului. Diseară se sting luminile în zona centrală a municipiului Botoșani

Sâmbătă, 25 Martie 2023
152

Primăria municipiului Botoșani se alătură uneia din cele mai mari acțiuni voluntare – Ora Pământului!Astăzi, pe 25 martie 2023, timp de o oră, de la 20.30 până la 21.30,...

Șofer drogat lăsat fără permis și cercetat penal

Sâmbătă, 25 Martie 2023
310

La data de 25 martie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani - Biroul Rutier au oprii pentru control, pe strada Mihail Kogălniceanu, un autoturism condus de un tânăr&nbs...