Copii săraci din Botoșani duși în vacanță de un preot. „E minunat să dăruiești”

Copii săraci din Botoșani duși în vacanță de un preot. „E minunat să dăruiești”

Peste o sută de copii din județele Suceava și Botoșani au beneficiat în această vară de vacanțe gratuite la munte, cu sprijinul Asociației Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei”. 108 copii și tineri s-au bucurat de cazare, masă și diverse activități în cadrul unor programe de vacanță bine organizate la Slătioara, la poalele Muntelui Rarău, unde este și Rezervația Naturală „Codrii Seculari”.

Înființată în aprilie 2007 de către părintele Justinian-Remus A. Cojocar, membru fondator și președinte, Asociația Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei” a sprijinit sute de copii și tineri cu rezultate deosebite la învățătură și concursurile școlare, cei mai mulți dintre ei fiind necăjiți de-acasă, în lipsuri, unii orfani.

„În programele de vacanță de la Slătioara au venit elevi din toată țara, copii și tineri care n-au mai fost într-o tabără, n-au văzut muntele adevărat... Situația materială modestă, grija pentru frățiorii mai mici și treburile gospodărești nu i-au împiedicat, însă, să aibă rezultate bune la învățătură și purtare. De la sfârșitul anului școlar, din iunie și până în august, ei au venit pe rând, la invitația noastră. Cu ei ne-am bucurat și noi. E minunat să dăruiești”, a spus pr. Justinian-Remus A. Cojocar pentru Monitorul de Suceava.

Educație. Empatie

În cadrul programelor de vacanță, spun organizatorii, s-a pus mult accent pe educație și grija față de oamenii din jur și față de natură. Copiii și tinerii au avut parte de drumeții în Rezervația Naturală „Codrii Seculari”, pe munte, au cules fructe de pădure, au făcut sport și mișcare la fâneață, unde au fost adevărate campionate de fotbal, au petrecut timp de calitate la serile de film și muzică, au avut parte de ateliere de artă și handmade, relatează sursa citată.

Copiii s-au întâlnit cu oameni devotați, parteneri ai asociației din diferite instituții sucevene, care le-au vorbit de încrederea în ei, de curaj, de arta comunicării și de pericolul petrecerii îndelungate a timpului pe telefon și în mediul online. Focul de tabără din ultima seară i-a adunat pe toți, cu impresiile și gândurile frumoase.

„De 15 ani, din 2007 până în prezent, au fost sprijiniți de asociație 1.178 de copii și tineri din familii defavorizate, unii dintre ei cu probleme de sănătate, mulți cu rezultate foarte bune la învățătură. Numai anul trecut, în cadrul programelor de vacanță, 104 copii și tineri, aflați în evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, beneficiari ai Programului Național Bani de liceu, nevăzători și surdomuți, au beneficiat, gratuit, de zile minunate la munte. Anul acesta, din rândul celor care au beneficiat gratuit de programe de vacanță au fost și români din Bucovina de Nord, din zona Cernăuți, nevăzători din cadrul Asociației Nevăzătorilor Suceava, copii și tineri ai cadrelor didactice din țară care au făcut grevă și s-au încadrat în cerințele noastre (situație materială grea, pensie de boală, șomeri ori cu venit lunar mic) și copii și tineri necăjiți din județul nostru și din județul Botoșani”, a spus președintele Asociației Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, pr. Justinian Cojocar, care le mulțumește tuturor oamenilor binevoitori care l-au susținut de-a lungul timpului și împreună cu care a reușit să dăruiască clipe minunate copiilor și tinerilor defavorizați.

Proiectul „Program de vacanță” (cu servicii complet gratuite) pentru copii și tineri buni la învățătură, dar cu o situație financiară nefavorabilă sau copii cu probleme de sănătate, va continua și anul viitor, când alți elevi vor putea să se bucure de natură, de activități educative, de oameni de la care au ce învăța și care le pot fi modele în viață.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

astăzi, 18:51
123

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

astăzi, 18:02
245

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

astăzi, 17:08
60

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...