ReÅ£eta este mai puÅ£in întâlnită în cărÅ£ile de bucate (care rămân preponderent axate pe ingredientele de origine animală), dar este des preparată în mănăstiri ÅŸi în familiile ortodoxe din nordul Moldovei.
Este vorba despre preparatul numit „chiftele din fasole boabe cu garnitură din orez”, aÅŸa cum se regăseÅŸte el în volumul „Mâncăruri ÅŸi dulciuri de post”, publicat de prezbitera Garoafa Coman în anul 1994, la Editura Bizantină. Este de adăugat că volumul are binecuvântarea arhimandritului Sofian Boghiu, egumenul mănăstirii Antim din BucureÅŸti, aÅŸa că reÅ£eta nu este doar în măsură a fi pe placul vegetarienilor, ci poate satisface, cu siguranţă, ÅŸi exigenÅ£ele creÅŸtinilor-ortodocÅŸi practicanÅ£i, deprinÅŸi cu asprimea posturilor. Mai mult decât atât, îndrăznim să spunem că preparatul este ÅŸi pe gustul carnivorilor, căci are o savoarea aparte (numai cine a gustat poate să înÅ£eleagă cu adevărat), de nici nu zici că mâncarea este făcută doar din legume ÅŸi cereale.
Ingrediente (pentru patru porţii)
Două căni de fasole boabe
2-3 felii de franzelă
O cană de orez
O ceaşcă de ulei
Două cepe
5-6 căţei de usturoi
Un morcov
Un păstârnac
Două frunze de dafin
O legătură de mărar
O legătură de pătrunjel
50 grame de făină
Sare, cimbru (după gust)
Mod de preparare
Se fierbe fasole după procedura obiÅŸnuită. După ce se schimbă prima apă, se pun morcovul, păstârnacul ÅŸi ceapa, evident tocate. Se adaugă cele două frunze de dafin ÅŸi se sărează după gust.
Când fasolea este bine fiartă se scurge de zeamă (AtenÅ£ie! Nu aruncaÅ£i zeama, pentru că o să vă trebuiască) ÅŸi, într-un bol, se adaugă pâinea (înmuitată cu ceva zeamă de la fasole), usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar ÅŸi mărarul ÅŸi pătrunjelul tocate. Se amestecă bine compoziÅ£ia, apoi se dă totul prin maÅŸina de tocat (sau la un blender, cine are).
CompoziÅ£ia se modelează apoi sub formă de bile (chiftele), diametrul ideal fiind de circa 3 centimetri (pentru bile) sau de 5 centimetri (dacă le faceÅ£i plate, caz în care grosimea trebuie sa fie de cam un centimetru). Chiftelele se dau prin făină ÅŸi se prăjesc în uleiul foarte bine încins. Din restul de zeamă rămasă de la fiertul fasolei se prepară o garnitură din orez. ProporÅ£ia ar fi de trei căni de zeamă la o cană de orez.
Modul de preparare al orezului este cel standard, cu specificaÅ£ia că, după ce s-a fiert (nu uitaÅ£i de sare!) este recomandat să-i puneÅ£i mărar din belÅŸug. Cel puÅ£in aÅŸa susÅ£ine prezbitera Garoafa Coman, care indică ÅŸi faptul că mâncarea este infinit mai bună dacă orezul este servit rece. SURSA: ganduridinierusalim.com
