Centralele de apartament nu vor fi suprataxate

 Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că centralele de apartament nu vor fi taxate suplimentar acum  şi că pachetul de directive europene pentru reducerea emisiilor cu 55% până în 2030 presupune modificări legislative care se vor face în 2-3 ani, aplicarea lor efectivă putând dura chiar şi 10 ani.

 „Nu se va întâmpla nimic cu centralele de apartament, nu se vor taxa suplimentar.  A apărut în spaţiul public înainte de a apărea pachetul de modificare a directivelor europene, ştirea că prin acest pachet se vor impozita şi interzice centralele de apartament. Nu se va întâmpla asta.     Acest pachet de modificări spune că pentru a se ajunge la reducerea emisiiilor cu 55% în 2030 trebuie luate mai multe măsuri în diverse domenii, inclusiv în cel al combustibililor, anumiţi combustibili să poată fi taxaţi suplimentar în funcţie de emisii de CO2 şi să nu mai fie scutiri pentru anumite categorii de cetăţeni cum sunt acum scutiri pentru cei care folosesc gazul natural combustibil de foc solid pentru încălzirea locuinţelor", a spus Virgil Popescu. 

Potrivit ministrului, asta presupune o modificare a directivelor europene, care poate dura 1-3 ani, şi presupune şi o perioada de tranziţie de maxim 10 ani.   "Acest pachet vine şi cu un fond social european pentru a atenua această sărăcie energetică. Când vorbim de consumatori vulnerabili, inclusiv aceste modificări de directivă fac diferenţa că nu se pune problema să avem taxări pe consumatorii vulnerabili. Vorbim de o posibilitate în viitor, poate peste 10 ani, a taxării suplimentare a combustibililor pe care îi putem folosi oriunde, inclusiv în centralele proprii de apartament", a explicat ministrul Energiei.

El a vorbit şi despre conceptul consumatorului vulnerabil, care a fost definit de Guvern în martie printr-un proiect de lege pentru care ministrul şi-a exprimat speranţa că va fi adoptat în Parlament în septembrie.  

 

 

Spune-ne opinia ta