Ce spune Budăi peste Pilonul II de Pensii

Marius Budăi, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, susține că PSD nu se doreşte desfiinţarea Pilonului II de pensii, iar administratorilor de pensii private li se permite să investească în parteneriate public-private.

"Nu a spus nimeni că desfiinţăm Pilonul II de pensii. Mai mult de atât, le-am dat posibilitatea administratorilor din Pilonul II de pensii să investească în parteneriatul public-privat. Un parteneriat care este 100% garantat de stat. Ce vreţi dovadă mai mare a faptului că nu vrem să desfiinţăm acest pilon, dând această posibilitate de investiţii în parteneriatele publice-private? Nu vrem să deranjăm, nu vrem să supărăm, nu vrem să desfiinţăm, dar vrem să informăm corect, că populaţia trebuie să ştie corect ce este cu banii lor şi cât s-a strâns acolo, să fie clar în posibilitatea să ia o decizie în cunoştinţă de cauză”, a declarat Marius Budăi, la postul Digi 24.

 

În schimb, cei care au contribuit cel puţin cinci ani la Pilonul II de pensii vor putea să renunţe la cota de contribuţie de 3,75% virată către Pilonul II de pensii, iar aceasta să fie alocată pentru Pilonul I de pensii.

„Banii pe care i-aţi depus la Pilonul II (în cazul retragerii de la acesta, după minimum cinci ani de cotizare – n.red.) rămân acolo, iar în momentul în care ieşim la pensie beneficiem de ei. Sub nicio formă nu te poţi muta cu banii (de la Pilonul II la Pilonul I). Nu aş vrea ca populaţia să creadă, şi fără să critic Pilonul II de pensii, că banii din acest pilon vor asigura la pensie nu ştiu ce sumă. Din calculele noastre, până acum vor fi şi cei care vor lua şi 30, 40, şi 50 de lei, lunar. Diferenţa între Pilonul I de pensii, care este un pilon social, şi Pilonul II de pensii este că prin Pilonul I, oricât am trăi, vom avea pensia asigurată. În Pilonul II de pensie voi lua bani de acolo până se va termina ceea ce am contribuit”, a adăugat Marius Budăi.

Ordonanţa de Urgenţă 114, publicată în Monitorul Oficial spre sfârşitul anului trecut, conţine şi prevederi legate de retragerea din Pilonul II de pensii private obligatorii, arata Jurnalistii.ro. Potrivit acesteia, o persoană participantă la un fond de pensii poate opta, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, să se transfere la sistemul public de pensii. Fondurile deţinute până la data transferului rămân în contul personal al participantului până la deschiderea dreptului la pensia privată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Misterele Botoșanilor: Paștele în Diaspora românească de altădată

astăzi, 15:33

În fiecare an, de Paști, gândurile noastre, pline de afecțiune și speranță, se îndreaptă și către cei plecați spre alte zări – la muncă, la studii sau cu alte trebur...

Alertă pentru găsirea unei adolescente dispărute în noaptea de Înviere!

astăzi, 14:28

În noaptea de Înviere, puțin după ora 22:00, lucrătorii din cadrul S.P.R. 10 Ștefănești au fost sesizați prin apelul de urgență 112 cu privire la dispariția unei adolescente de 1...

Cod Galben la Botoșani până marți dimineață, cu risc de inundații pe râul Prut!

astăzi, 13:25

Hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există risc de inundații pe râul Prut, pe sectorul amonte acumularea Stânca-Costești. și au instruit Cod galben, din această sear...