"Boschetarii" din Botoşani, supraviețuitorii propriilor destine. Nu fi indiferent la soarta lor!
BOTOSANI

Ne place sau nu, trăiesc lângă noi. Însă nu au casă, masă, nici o baie caldă sau o mâncare pregătită de familie. Pentru că sunt "boschetari".

"Boschetarii" din Botoşani, supraviețuitorii propriilor destine. Nu fi indiferent la soarta lor!

 persoană fără adăpost, găsită de Poliţia Locală  Ştiri.Botoşani.Ro

Gerul a început să muşte puternic la Botoşani, mai ales în timpul nopţii, astfel că acei oameni intitulaţi oficial "persoane fără adăpost" sau mai puţin oficial "boschetari" sunt primii expuşi. Ce se va întâmpla cu aceşti oameni în timpul sezonului rece, e greu de spus.

Cei mai "treji" vor ajunge la Centrul de Noapte din cartierul Primăverii sau în centrul temporar, deschis în clădirea în care a funcţionat Şcoala 3.

"Am dotat cu paturi, 20 de paturi în trei camere, o cameră pentru femei şi două camere pentru bărbaţi, am făcut verificările tehnice la centrale, că nu mai fuseseră utilizate de ceva timp, am mai pus nişte lumini exterioare, ca să fie mai vizibil şi asigurăm paza. Centrul funcţionează de la ora 16, atunci când li se duce şi mâncarea de la cantină, şi până a doua zi dimineaţă până la ora 10. De fapt programul e până la 8, dar atunci vine personalul de la Centru să facă curăţenie şi să vadă ce cazuri noi mai sus. De la 10 până la ora 16 nu este nimeni acolo. Acum e plin, luni seară s-a umplut centrul", spune Dorin Burlacu, şeful Serviciului Public Local de Asistenţă Socială din subordinea Primăriei Botoşani.

Cum se întâmplă însă lucrurile? Avem un caz concret: marţi dimineaţă, în apropierea unei platforme de gunoi din zona bisericii din Parcul Tineretului, o femeie cu vârsta de aproximativ 60 de ani tremura îngrozitor, suflând aer cald în mâini, să le dezmorţească. Oamenii din cartier, care au văzut-o, s-au găsit în situaţia de a nu şti ce să facă.

"Dacă sunăm la 112, ne mai trezim şi cu amendă că am alarmat degeaba echipele de intervenţie", spuneau ei.

Tocmai apelul la 112 este calea de rezolvare a problemei. "Se sună la 112, persoana este dusă mai întâi la Unitatea de Primire a Urgențelor, unde este evaluată. Dacă are probleme de sănătate este internată. Dacă are capacitatea de autodeservire, se trimite la centrul temporar cu formularul verde din foaia de prezentare", adaugă Dorin Burlacu.

Pentru ceilalţi, însă, iarna se va lăsa grea şi rece, iar posibilităţile de cazare sunt destul de reduse. În urmă cu aproximativ o lună, primarul Cătălin Flutur anunţa că a mai fost identificat un loc ce poate fi utilizat pentru cazarea persoanelor fără adăpost, dar oricum locurile sunt insuficiente. O statistică aferentă iernii trecute arăta că în municipiu vieţuiesc peste o sută de persoane fără adăpost.

Despre persoanele fără adăpost, Ştiri.Botoşani.Ro a scris şi aici:

BOTOŞANI: Despre cine vorbim atunci când îi numim "boschetari"? Unde îi adăpostim de ger?

 

Spune-ne opinia ta