Când trecem la ora de vară în 2024? Ora 03:00 va deveni ora 04:00

În curând românii vor renunța la ora de iarnă și vor trece la ora de vară. Acest lucru se va întâmpla în ultima duminică a lunii martie. Atunci, ora 03:00 o să devină ora 04:00, fapt ce îi va face pe români să doarmă mai puțin în noaptea respectivă.

Când trecem la ora de vară în 2024? Ora 03:00 va deveni ora 04:00

Anul acesta, românii trec la ora de vară în data de 31 martie, adică în ultima duminică a lunii martie. Atunci, ceasurile se dau cu o oră mai în față, iar ora 03:00 o să devină ora 04:00.

Ora de vară

În data de 31 martie, românii o să doarmă cu o oră mai puțin, căci se trece la ora de vară. Ora 03:00 se transformă în ora 04:00. Trecerea la ora de vară se face pentru a profita mai mult de lumina soarelui și pentru a reduce implicit consumul de curent electric.

Studiile arată că trecerea la ora de vară înseamnă o reducere a consumului de curent electric cu cel puţin 3,5%. România face parte din cele 76 de țări din lume care respectă această schimbare de oră, dar multe altele au ales să nu mai facă acest lucru, din diverse motive.

În România ora de vară a fost introdusă prima oară în 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 și până în 1940, când s-a renunțat la acest obicei, ora de vară era introdusă în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie

Acum ar urma să ne bucurăm de beneficiile orei de vară pe o perioadă de aproape şapte luni. Asta pentru că în data de 27 octombrie 2024 ar urma să revenim la ora de iarnă.

Efectele negative ale schimbării orei

Potrivit specialiștilor, corpul uman are nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la schimbarea orei, asta pentru că suntem nevoiți să ne trezim cu o oră mai devreme decât eram obișnuiți. Însă, această schimbare poate aduce consecințe serioase pentru cei care se confruntă cu unele probleme de sănătate, scrie cancan.

Este deja cunoscut faptul că schimbarea orei de două ori pe an are efecte negative asupra organismului, fapt pentru care în anul 2018 membrii Parlamentului European au ridicat problema renunțării la schimbarea orei și au solicitat Comisiei Europene să evalueze utilitatea menținerii acestui sistem.

Astfel, în 2021, Parlamentul European a recomandat statelor membre să renunțe la schimbarea orei, însă guvernele au amânat până acum să ia o decizie în acest sens.

Printre efectele negative care sunt atrase de schimbarea orei se numără: probleme de somn, accentuarea stresului și disconfortului fizic. De asemenea, studiile medicale indică faptul că schimbarea orei crește numărul atacurilor de cord și ale accidentelor vasculare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
39

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
83

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
133

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...