În cursul zilei de joi, 22 decembrie, voluntarii Asociației „Arlechino Moldova” au îmbrăcat straie de reni și spiriduși și au ajuns la copiii de la grădinița din Vlăsinești, cu cadouri și zâmbete.
Pe vremuri, nici spiriduşii nu erau ce sunt acum. Ei furau cadourile de sub brad, nu le aduceau. Conceptul de spiriduşi de Crăciun provine din credinţa străveche că gnomii păzeau casa omului de spiritele rele. Spiriduşii au fost iubiţi şi urâţi, pentru că deşi uneori se purtau cu bunăvoinţă puteau foarte uşor să se transforme în nişte fiinţe răutăcioase şi nesuferite, atunci când nu erau trataţi cum se cuvine.
Percepţia cea mai răspândită era că ei erau după cum era şi persoana cu care aveau de a face, răutăcioşi sau drăguţi. În Evul Mediu ei mai degrabă aşteptau daruri decât să le facă.
Abia pe la mijlocul secolului al XIX-lea, spiriduşii au devenit prieteni ai lui Moş Crăciun. Unii spun că sunt 13 spiriduşi, alţii sunt convinşi că este vorba de nouă, alţii şase. Şase au fost şi voluntarii Arlechino Moldova care au dus cadouri şi au trăit momente de bucurie alături de copii grădiniței din Vlăsineşti.
(Comunicat de presă)