Cele două cămine pentru bătrâni, ce aparţin Asociaţiei de Întrajutorare "Sfânta Maria", coordonată de medicul Daniela Babei, funcţionează în două imobile de pe strada Ion Creangă şi de pe strada Carmen Sylva. Una dintre fostele angajate, care a lucrat timp de trei luni ca îngrijitoare, susţine că activitatea din cele două cămine nu s-ar desfăşura tocmai în cele mai bune condiţii, reclamând atât calitatea mâncării cât şi a serviciilor oferite beneficiarilor.
„Se spunea că mâncarea este adusă prin sistem catering. Nu are firmă de catering. Gătea la una din casele de bătrâni, pe Carmen Sylva, într-o bucătărioară infectă. Pisicile umblau prin farfuriile oamenilor, mucegai, iar mâncarea lăsa de dorit. O friptură le dădea când era program de vizită de la rude, adică miercurea şi duminica. Ce era la felul doi la amiază le dădea şi seara. Până şi duş când trebuia să le facem ni se spunea să fie cât mai scurt, să economisim apă. Iar în băi era foarte frig şi mucegai, iar pe de altă parte, le spunea rudelor care erau în alte judeţe că persoana de acolo are nevoie de pampers sau de alte lucruri care necesită mai mulţi bani”, spune fosta angajată, potrivit căreia activitatea ar fi una ascunsă de ochii lumii, fără ca cele două cămine să fie semnalizate, iar porţile ar fi fost mereu încuiate.
Aceasta spune că erau şi rude ale rezidenţilor care le aduceau acestora mâncare în fiecare zi, iar când unii dintre aceştia se plângeau de hrana servită, cei din conducere le spuneau că li se face o favoare că sunt cazaţi acolo.
În luna februarie a acestui an, pe masa prefectului de la acea vremea, Dan Nechifor, a ajuns o serie de reclamaţii privind activitatea celor două cămine de bătrâni, fiind dispuse controale în urma cărora o parte dintre neregulile sesizate s-au confirmat. Controalele la cele două cămine au fost făcute de reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență şi de la Direcţia de Sănătate Publică.
Potrivit unui raport care a fost înaintat prefectului de instituţiile care au făcut verificările “la data controlului porţile de acces la cele două imobile erau încuiate. Nu erau montate sonerii, sisteme de comunicare video, audio, îngrădind astfel accesul din exterior. Nu erau amplasate panouri de informare cu privire la denumirea furnizorului şi a serviciului social dezvoltat.”
De asemenea, potrivit celor care au efectuat controlul: “Asociaţia de Întrajutorare Sf. Maria nu deţine certificat de acreditare ca furnizor de servicii sociale. Cele două servicii cu cazare înfiinţate pentru persoane vârstnice aflate în incapacitate de a se îngriji singure nu deţin licenţă de funcţionare. Căminele nu deţin autorizaţie de securitate la incendii”, se precizează în raportul de control.
S-a descoperit şi că în cele două cămine erau cazate mai multe persoane decât capacitatea imobilelor.
Deficienţe, care de altfel au fost sesizate şi de fosta angajată, au fost depistate şi pe linia contractelor de muncă ale personalului, cum ar fi lipsa unor registre de evidenţă a voluntarilor, sau dovezi de plată pentru sume plătite către unii angajaţi.
În urma constatărilor făcute, au fost trasate măsuri pe care conducerea celor două cămine să le ia pentru a funcţiona în legalitate. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale, asociaţia care deţine căminele are termen până în luna septembrie a acestui an să obţină toate avizele şi autorizaţiile necesare pentru a putea funcţiona.
Un alt aspect reclamat de o rudă a unei persoane cazată într-unul dintre cămine a fost acela că plăţile s-ar fi făcut cash dar nu se primea nicio chitanţă în schimb.
În cursul zilei de joi mai mulţi inspectori şi reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean au mers la unul dintre cămine şi au solicitat mai multe documente, Potrivit unor surse, ancheta ar viza aspecte de natură economică.
Medicul Daniela Babei, cea care coordonează asociaţia care are cele două cămine, susţine că acuzaţiile care se aduc vizavi de modul în care se desfăşoară activitatea sunt “minciuni” şi a spus că va face mai multe precizări în cursul acestei săptămâni.
“Ce pot să vă zic că sunt minciuni ceea ce au reclamat. Nimic nu este adevărat. Acum suntem în renovare, renovăm tot. Nu vă pot spune nimic deocamdată. Sunt în renovare cele două cămine, este închis, nu vă pot spune mai multe deocamdată”, a spus medicul Daniela Babei.
Vizavi de lipsa unor avize necesare functionării, Babei a precizat: “Eu am acreditarea. A fost de la bun început. Numai pentru licenţiere am depus documentele la Bucureşti, aşteptăm răspunsul.”