Bursele sociale pe motive medicale: Controverse la Botoșani, din cauza unui Ordin al Ministerului Educației!

Bursele sociale pe motive medicale: Controverse la Botoșani, din cauza unui Ordin al Ministerului Educației!

Unde-i lege nu-i tocmeală, unde-i ordin, cu plăcere! Cam așa s-ar putea rezuma problema creată de acordarea burselor sociale pe motive medicale, care stârnește în municipiul Botoșani multe controverse. Totul pleacă de la interpretarea unui ordin care, cel puțin la nivel teoretic, trebuie să reglementeze criteriile de acordare a ajutoarelor sociale. 

Avem, așadar, copii suferinzi, simpla enumerare a bolilor fiind de ajuns pentru a înțelege gravitatea situației: diabet, boli maligne, epilepsie, cardiopatii congenitale, imunologice, poliartrită juvenilă, spondilită anchilozantă ori reumatism articular, handicap locomotor etc. Mai avem un Ordin emis de Ministerul Educației, la care se adaugă o serie de criterii suplimentare pe care le stabilește școala, prin consiliul de administrație.

Părinții, plimbați de la școală la primărie

Într-o sesizare venită pe adresa redacției, părinții unui elev din municipiul Botoșani reclamă faptul că fiul lor nu beneficiază de bursa socială acordată pe criterii medicale, punând acest refuz pe seama primăriei. În fapt, ar fi fost vorba, după cum reiese din cele precizate, de o jumătate de refuz. Mai exact, primăria ar "condiționa această bursă socială de starea materială a familiei sau a susținătorilor legali". Spunem jumătate de refuz, întrucât problema medicală există, însă părinții nu sunt de acord să depună și actele din care să reiasă situația financiară.

“Copilul are diabet și, conform legii, are dreptul la această bursă socială medicală. La toate școlile din oraș se întâmplă acest lucru. Primăria impune școlilor să nu acorde aceste burse medicale fără adeverința de venit. În București aceste burse se acordă fără adeverință de venit, iar la noi la Botoșani am fost îndrumată de domnul primar și de șefa serviciului personal să mă adresez instanței de judecată dacă doresc această bursă, în speranța că voi renunța. Nu în toată țara e aceeasi lege? De ce trebuie să mă adresez instanței pentru același drept pe care unii il au doar printr-o simplă cerere”, spune mama elevului care a solicitat acordarea bursei sociale pe motive medicale.

Nu este singura situație în care părinții sunt contrariați de modul în care se acordă aceste burse. Și asta pentru că, în timp ce în unele unități școlare aceste ajutoare sunt solicitate doar în baza unor acte care nu fac referire la venitul familiei (vezi foto), în altele documentele financiare sunt obligatorii.


Altă școală, alte reguli!

Mama unei fetițe de clasa a V-a spune că, în cazul său, dosarul pentru bursa socială-medicală nu este condiționată de situația financiară a familiei. “Este adevărat că în primii doi ani primeam același răspuns: dosar respins pe motiv că avem venit. Mie mi se impunea să aduc adeverințe de venit, dar altor părinți nu. Bursa de boală nu are treabă cu venitul, este nevoie de un certificat de la medicul care a stabilit diagnosticul copilului”, a povestit mama elevei.

Mai mult, aceasta spune că de anul trecut nu se mai cere nici ancheta socială. “Depunem dosarul la școală. Avem certificatul de boală de la medicul specialist, apoi mergem la medicul școlii care comfirmă că diagnosticul se încadrează”, a completat mama.
 
Un medic școlar din municipiul Botoșani confirmă că procedura prevede ca dosarul să cuprindă certificatele medicale care atestă diagnosticul, certificat care va fi apoi vizat de către medicul de la cabinerul școlar. “Eu eliberez adeverința medicală. Sunt anumite boli prevăzute de lege, dar este și o adăugare mai recentă, referitoare la autism. Însă, dacă consiliul administrativ al școlii decide, se pot adăuga și alți copii, de pildă cei cu sindrom down. Fiecare școală decide care dosar se încadrează în criteriile stabilite”, a precizat medicul școlar, acesta adăugând faptul că există unități școlare care acordă bursa doar pe baza certificatelor medicale, în timp ce în altele se solicită atât actele din care să reiasă situația financiară, cât și anchete sociale.   

Un Ordin, mai multe interpretări!

Astfel, în același oraș, pe baza aceluiași Ordin care reglementează criteriile de acordare a burselor, un elev dintr-o familie cu venituri peste medie va beneficia de bursă, dacă școala nu condiționează în niciun fel acordarea ajutorului social, în timp ce o altă familie, cu venituri ceva mai reduse sau chiar la fel ca în primul caz, să nu primează acești bani. 

Confuziile pornesc tocmai de la neclaritatea unui act normativ care, în intenție, se dorea a fi unul care să reglementeze acordarea acestor ajutoare financiare. Este vorba despre Ordinul 5576 din 2011, Criterii generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat

La capitolul dedicat Burselor sociale, Ordinul prevede, la Art 13:
"Bursele de ajutor social se acordă următoarelor categorii de elevi înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat:
 a) orfani de ambii părinți sau bolnavi de: TBC şi care se află în evidenţa dispensarelor şcolare, ori bolnavi de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbţie grave, insuficienţe renale cronice, astm bronşic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice, sau infestaţi cu virusul HIV ori bolnavi de SIDA, sau suferă de poliartrită juvenilă, spondilită anchilozantă ori reumatism articular, handicap locomotor; Acordarea burselor pentru motive medicale se face pe baza certificatului eliberat de medicul specialist și avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul școlar.
b) elevi din mediul rural, care sunt şcolarizaţi într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu;
 c) elevi proveniţi din familii care îndeplinesc în mod cumulat următoarele condiţii:
1. nu realizează un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai marede 50% din salariul minim net pe economie;
 2. nu deţin terenuri agricole cu o suprafaţă mai mare de 20.000 mp, în zonele colinare şi de şes, şi de 40.000 mp, în zonele montane.
Este Articolul cel mai uzitat în problematica acordării acestor burse. Doar că, la Art. 11, Ordinul reglementează: Bursele de ajutor social se acordă elevilor, la cerere, în funcţie de situaţia materială a familiei sau a susţinătorilor legali".


Cât decide Primăria, cât își asumă școala?

Reprezentanții Primăriei Botoșani spun că responsabilitatea acordării acestor burse aparține școlii.  De altfel, asta aflăm și din Ordinul Ministerului, la Art. 20. ̶(1) "Criteriile specifice de acordare a burselor (...) se stabilesc anual în consiliile de administrație ale unităților de învățământ, în limitele fondurilor repartizate și în raport cu integralitatea efectuării de către elevi a activităților școlare". 

Așadar, în fiecare unitate școlară există o comisie de acordare a burselor și, de asemenea, există criterii suplimentare, acestea fiind în atributul consiliului de administrație al unității școlare. Autoritatea locală - Primăria Botoșani - doar formulează un proiect de hotărâre prin care aprobă, în Consiliul Local, numărul de burse care se acordă și cuantumul acestor burse. Pe baza solicitărilor venite din partea unităților școlare, dar și pe baza bugetului, se transmite numărul de burse alocat fiecărei unități școlare. Acestea din urmă, în funcție de numărul de dosare depuse, distribuie sumele prevăzute. Așadar, fiecare școală stabiliește criteriile proprii, discută fiecare dosar și repartizează bursele.
 
Potrivit reprezentanților Primăriei municipiului Botoșani, dacă în Consiliul de Administrație al școlii s-a votat că nu se solicită adeverință de venit, atunci bursele pe motive medicale vor fi acordate doar pe baza certificatelor emise de medic. Alte școli, în schimb, decid ca aceste burse să se acorde doar pe baza veniturilor financiare. 

De obicei, plafonul financiar stabilit pentru bursele sociale pe motive medicale este mult mai permisiv decât cel de la Art.13, pct. 3, care se referă doar la acordarea burselor pe criteriul veniturilor mici. “Școala ridică acest plafon în funcție de dosare, de numărul burselor. Sunt școli care nu stabilesc drept criteriu veniturile pentru bursa de ajutor social copii bolnavi. Și-au asumat acest lucru, pe baza acestei decizii a Consiliului de Administrație. Trebuie ținut cont de venituri, dar trebuie dovedită o flexibiblitate, nu un plafon de 50 la sută (pct.3), ca în cazul veniturilor mici, pentru că e vorba de un copil bolnav, deci se poate ridica plafonul. Sunt părinți cu venituri de ordinul sutelor de milioane, dacă școala consideră că poate acorda bursa, e în regulă, dacă asta s-a decis în CA”, spune reprezentantul Primăriei, care adaugă faptul că, prin definiție, este vorba despre o bursă de ajutor social care se acordă unor categorii defavorizate.  

De ce, totuși, această confuzie? 

Se pare că situațiile sunt generate de două aspecte: 1) ignorarea Art.11 din Ordin și 2) criteriile suplimentare care diferă de la o școală la alta. “Nu poți să citești doar un articol dintr-un act normativ sau să le iei în calcul doar pe cele favorabile”, spun reprezentanții autorității locale.

Politica la nivel local, spun sursele din Primăria Botoșani, a fost de a răspunde tuturor solicitărilor de burse sociale. “Dacă s-au cerut 700 de burse, atâtea au fost acordate. Niciodată nu a fost modificat numărul. Răspunderea este a școlilor. Noi doar consiliem. Consiliul de Administrație și conducerea răspund de încadrarea în numărul de burse”.

O soluție ar fi, spun aceiași oficiali ai Primăriei Botoșani, ca Ministerul Educației, care a emis acest ordin, să clarifice situația. “Dacă scria acolo că se acordă aceste burse medicale numai pe baza, exclusiv pe baza certificatului, era simplu. Atât timp cât nu apare această precizare, apar interpretările și pentru controlori (Curtea de Conturi), și pentru noi, și pentru școli. Poate că ministerul ar trebui să vină cu o formă mai clară. Plaja de acordare este foarte mare. Noi nu am refuzat burse sociale, câte s-au cerut atâtea am acordat”. 

Revenind la primul caz prezentat în acest material, școala a decis - în cadrul Consiliului de Administrație - criterii suplimentare de acordare a burselor sociale - medicale, printre acestea figurând și depunerea la dosar a adeverințelor de venit, potrivit Art. 11 din Ordin. O cerință cu care, se pare, părinții nu sunt de acord, solicitând acordarea acestor ajutoare doar în baza Art. 13 din actul emis de Ministerul Educației. Până când ministerul va clarifica situația, astfel de conflicte vor continua în școlile din Botoșani, și nu numai.


 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Educației vrea responsabili cu educația rutieră în școli și inspectorate!

Marţi, 30 Aprilie 2024
60

Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 27850 din 26.04.2024. Documentul este semnat de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.O altă solicitare a Ministerului Ed...

Jandarmii din Botoșani promovează pe 1 mai oferta educatională în domeniul militar pe Pietonalul Unirii

Marţi, 30 Aprilie 2024
89

Tinerii interesați au ocazia să obțină informații referitoare la oferta de școlarizare pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, care în sesiunea de adm...

Reprezentanți ai sistemului penitenciar ucrainean, în schimb de experiență la colegii din Botoșani (Foto)

Marţi, 30 Aprilie 2024
83

Și din acest deziderat, instituția evoluază atât în ceea ce privește furnizarea de condiții custodiale aliniate normelor internaționale, cât și în ceea ce privește dezv...