BOTOSANI: Pensionar cu pensia poprita pentru datorii de peste 9 miliarde lei vechi!

BOTOSANI: Pensionar cu pensia poprita pentru datorii de peste 9 miliarde lei vechi!

Batrani, cu pensii mici si inglodati in datorii! Este vorba despre aproape 1.000 de pensionari din judetul Botosani care iau mai putini bani din pensie, din cauza ca le-au fost instituite popriri, pentru ca nu si-au achitat la timp datoriile catre banci sau diverse institutii.

Unii au datorii la asociatiile de proprietari de care apartin, pentru neplata intretinerii, sau nu si-au achitat impozitele si taxele locale. Mai sunt si cazuri in care s-au ales cu pensiile poprite in urma unor hotarari judecatoresti.

Este si cazul unui pensionar, in cazul caruia au fost instituite nu mai putin de 12 popriri. Sapte dintre acestea au fost instituite de catre executori judecatoresti si cooperative de credit, iar restul de catre case de ajutor reciproc si societati bancare IFN.

Sunt si cazuri in care sumele pe care trebuie sa le restituie pensionarii sunt de-a dreptul colosale. Potrivit reprezentantilor Casei Judetene de Pensii, cea mai mare suma pentru care s-au instituit popriri, la o singura persoana, este de aproximativ 955.000, efectuate de catre executori bancari. Intr-un alt caz, suma care trebuie recuperata este de 110.000 lei, poprirea fiind efectuata de o administratie financiara locala.

"Casa Judeteana de Pensii instituie popriri asupra veniturilor din pensie in calitate de tert poprit pe baza titlurilor executorii. Pentru un singur titlu se retine o treime din pensie, pentru doua sau mai multe - jumatate. Retinerile se fac potrivit prevederilor Codului Civil si Codului Fiscal, completate de legislatia specifica pensiilor si normele interne ale CJP", a declarat Narcis Dretcanu, director adjunct Casa Judeteana de Pensii.

Suma retinuta in luna iulie, ca urmare a popririlor, depasteste 127.000 de lei.
 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean prins la Botoșani cu un transport de material lemnos neînregistrat corect!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
65

Marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 Pomârla au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Șendriceni, o autoutilitară condusă de un bărb...

ITM le-a pus gând rău angajatorilor din panificație: Sute de mii de lei amendă pentru nerespectarea normelor de siguranță a muncii!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
118

În perioada 09 -12.04.2024, atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, a avut loc Campania Națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile lega...

Bărbat de 62 de ani din Dorohoi a produs un accident după ce s-a urcat băut la volan!

Miercuri, 17 Aprilie 2024
142

În cursul zilei de marți,16 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă din municipiul Dorohoi s-a produs un acc...