Botoșănenii în urmă cu 30 de ani: Adunare "spontană" entuziastă după ce Nicolae Ceaușescu a anunțat lichidarea datoriilor externe!

Botoșănenii în urmă cu 30 de ani: Adunare "spontană" entuziastă după ce Nicolae Ceaușescu a anunțat lichidarea datoriilor externe!

   Foto: romania.europalibera.org

Radio Europa Liberă România readuce în atenția publică știri și informații care țineau prima pagină a ziarelor de propagandă, în urmă cu trei decenii, cu zece luni înainte de așa-zisa cădere a comunismului în România.

Astfel, revedem prin intermediul publicației citate ce se întâmpla în țară în ziua de vineri, 21 aprilie 1989, după ce Nicolae Ceaușescu anunțase, de la balconul Comitetului Central, lichidarea datoriilor externe: 

"Valul de telegrame de felicitare continuă după maratonul de reuniuni la vârf și plenare. Scânteia scrie pe prima pagină că "întreaga țară a urmărit cu deosebit interes, vie satisfacție și mândrie patriotică, cu unanimă aprobare" cuvântarea pe care o ținuse cu o zi înainte Ceaușescu de la balconul Comitetului Central pentru cei peste o sută de mii de oameni "veniți spontan" să-l felicite că lichidase datoriile externe.

Și pentru că nu au încăput cu toții în piață și nu au putut fi prezenți la memorabilul discurs, au avut loc „la inițiativa și din voința colectivelor de oameni ai muncii, ale democrației muncitorești-revoluționare, adunări populare în municipii și orașe, centre muncitorești și pe mari platforme din întreaga țară". Adunări „spontane” asemănătoare celei de la București au avut loc, cu o miraculoasă sincronizare a entuziasmului general, în județele Argeș, Botoșani, Brașov. Buzău, Cluj, Dâmbovița, Hunedoara, Olt, Suceava, Teleorman și Vrancea. Oamenii nu s-au adunat doar să se vadă în piață, ci au ridicat tribune de pe care „au subliniat deosebita valoare teoretică și practică a tezelor și orientărilor” etc.etc. Și „au evocat prefacerile înnoitoare ce au avut loc în aceste județe” după Congresul IX, „justețea politicii partidului” adunările populare punând în evidență peste tot „aceeași fierbinte și unitară voință a fiilor acestei țări ca România sub conducerea PCR și a secretarului său general (...) să dobândească noi și strălucite victorii” etc.etc."
. Citește materialul complet pe romania.europalibera.org...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
332

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
500

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
940

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...