Nu toți cei care solicită acordarea unui ajutor social sunt sinceri atunci când declară bunurile sau veniturile pe care le obțin, dar sunt descoperiți în urma controalelor ulterioare care se fac și tot ei sunt cei care au de pierdut și sunt buni de plată.
Ultimul control efectuat de auditorii Camerei de Conturi privind ajutoarele sociale care se acordă la nivelul județului Botoșani a ridicat unele suspiciuni în privința mai multor beneficiari, motiv pentru care Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) va face o serie de verificări pentru a vedea dacă sunt persoane care încasează ilegal aceste ajutoare.
Suspiciunile identificate de auditorii Camerei de Conturi au fost în sumă totală de 131.207 lei, în special la alocația de susținere a familiei și la venitul minim garantat
"La alocația de susținere a familiei există o suspiciune de 6.230 de lei pentru beneficiari care au deținut clădiri sau alte spații în afara locuinței de domiciliu sau alte imobile aflate în proprietate și nu au declarat la primărie sau dețin autoturisme cu o vechime mai mare de zece ani, ori mai mult de un autoturism. Mai este o sumă de 10.576 lei pentru cei care nu au declarat veniturile din salarii sau pensii. Acum noi suntem în curs de verificare. La cele care se confirmă se dau la primărie, în baza unei dispoziții dată de primar se stabilește dreptul corect, fie încetează, fie se stabilește un alt cuantum, noi facem diferența față de ceea ce s-a plătit și stabilim prin decizie de debit suma care trebuie recuperată", a precizat Sebastian Tocariu, directorul AJPIS Botoșani.
În termen de șase luni de zile, dacă persoanele care au încasat ilegal banii nu restituie sumele la AJPIS, acestea se transmit la ANAF, care va calcula inclusiv majorări și penalități.