Botoșăneni îngenuncheați de secetă: ”Fântânile au secat, nu mai avem nici apă de băut, animalele mor de sete!”

Canicula - care a venit pe fondul unei secete care deja se instalase în zona de nord a țării - a dus la situații disperate în multe dintre satele din Botoșani.

Botoșăneni îngenuncheați de secetă: ”Fântânile au secat, nu mai avem nici apă de băut, animalele mor de sete!”

   Foto: sursazilei.ro

Fântânile au secat în 239 de localități, potrivit celor de la Apele Române, iar cele mai afectate județe sunt Botoșani, Vaslui și Neamț.

În 290 de localități din țară, unde există sisteme centralizate de alimentare cu apă, s-au impus deja restricții. Autoritățile sunt neputincioase și fac apel la populație să nu mai ude grădinile.

Departamentul Fenomene de Risc a inițiat un sondaj pentru a centraliza ulterior informațiile privind problemele înregistrate în județele din zona Moldovei. 90% dintre informații provin de la cetățenii județului Botoșani.

Răspunsurile ilustrează proporția dezastrului în care se află județul Botoșani în lipsa unei politici – vreme de 30 de ani - privind rețeaua de apă a județului, o temă intens discutată în toate campaniile electorale. Oamenii reclamă lipsa apei potabile din rețelele de apă, în condițiile în care fântânile au secat de mult. Puținele iazuri care mai existau au dispărut, astfel că nici animalele nu o duc mai bine. Situația este una disperată, iar soluțiile nu apar.

Dimensiunea dezastrului este ilustrată în mesajele transmise de botoșăneni:  

”Cerbu nu avem apă deloc de vreo 2 săptămâni”

”Manoleasa, fântâni secate, la rețea nu avem apă de o lună. Suntem în vârstă, nu mai știm cum să ne descurcăm, de băut cumpărăm!”

”Din cauza secetei, a lipsei precipitațiilor, culturile sunt compromise, totul se usucă... 80% din fântâni au secat, iar ”faimoasa” Nova APASERV își bate pur și simplu joc, vara aceasta au dat apă doar în 3 zile cât au fost precipitații, efectiv râd de un județ întreg! Nu este apă nici măcar pentru gătit sau spălat, nu mai zic animale sau păsări... și cel mai dureros e că se fac fântâni, iar unele nici măcar la 20 de metri nu dau de apă...”

”Este o problemă veche și neserios tratată de toate instituțiile abilitate, în județul Botoșani, comuna Curtesti, localitatea Agafton. Suntem racordați de 2 ani la rețeaua cu apă și aducem apă cu sticla pentru căței, pisici, iepuri..., de grădini și noi nu mai vorbim. Păcat!”

”Mihălășeni - nu dau apă pe rețea mici la programul pe care l-au stabilit, bine că pompează apă pe canalul de irigare și lumea suferă din cauza asta, nici nu asigură un debit normal măcar la programul stabilit”.

”Borolea, comuna Hănești, nici măcar nu există rețea de apă, mai sunt câteva fântâni care nu au secat, în rest e jale. Din ce în ce mai rău cu apa pentru animale”.

”Stiubieni – Botoșani, fântâni secate, lipsă apă rețea”.

”La Todireni se dă apă în zilele impare. Problema este că nu la toată lumea ajunge apă în ziua impară..., sunt gospodării care nu au apă de zile întregi, fie ea pară sau împară. Iar majoritatea fântânilor sunt aproape secate”.

”Păltiniș, Botoșani - o parte dintre fântâni secate, o parte cu foarte puțină apă, pânza freatică tot s-a adâncit, sate din comună care nu au rețea de apă”.

”Stânca (Ștefănești), județul Botoșani - lipsă apă rețea, nu respectă deloc programul, avem câte două zile fără apă. Fântâna este una adâncă, pe stradă, cu o apă mizerabilă de nu o beau nici animalele (iau două guri și atât). Tare greu este pe căldura asta fără apă, să faci un dus nu îți permiți”.

”Sat Mlenauti, comuna Hudesti, județul Botoșani. Lipsă rețea apă, deficit apă, fântâni secate, nivel foarte scăzut a apei în fântâni, dezastru”.

”Adășeni, județul Botoșani: lipsă apă rețea, fântâni secate”.

”Sat Rădeni, comuna Frumușica - lipsă completă apă rețea din 10 iunie plus fântâni secate”.

”Tudor Vladimirescu, comuna Avrameni, județul Botoșani: fără apă de la rețea plus fântâni secate sau cu apă foarte puțină în ele!”

”Dorohoi- lipsa apă rețea. Nu se respectă programul stabilit”.

”La Copălău apa lipsește cu desăvârșire pe unele străzi sau dacă este o oră maxim doue pe zi, presiune foarte scăzută. E de plâns!”.

”Ungureni, județul Botoșani - lipsă apă rețea, sunt și fântâni secate”.

”Comuna Corlăteni, județul Botoșani, lipsă totală apă rețea de cel puțin 20 de zile fântâni cu foarte puțină apă…, cred că undeva la 20% din capacitate”.

”Comuna Ungureni, județul Botoșani - fără apă la robinet plus fântână fără apă”.

”De mâine la Românești revine programul de distribuire apă 7-10, 19-22. Fântâni secate de peste 8 ani”.

”Suharau, fântâni secate”.

”Orășeni Deal - apă foarte puțină în fântânile proprii. Nu avem rețea”.

”La Frumușica - lipsă apă în fântâni, lipsă apă la rețea”.

”Coștiugeni fără apă!”

”Negrești, județul Botoșani, de 9 zile nu avem apă!”

”La Dobarceni nu este apă, fântânile secate, au făcut program pentru apă dar nu îl respectă deloc, sunt zile întregi în care apa nu curge”.

”Mihăileni, avem fântâni secate..., la unele a scăzut apa foarte mult!”

”Văculești, Județul Botoșani: deficit foarte mare de apă; fântâni secate; nivel foarte mare a apei din fântâni în scădere”.

”Comuna Rauseni, ar trebui ca în zilele pare să fie apă. Dar este doar pentru câteva ore (dimineață) și cam atât, în rest 0 apă”.

”Broscăuți lipsă apă!”

”Brăești, Botoșani, lipsă apă rețea, fântâni secate”.

”La Păltiniș este trasă conducta de apă de 5 ani de zile și nici acum nu este dat drumul la apă”.

”Dangeni - majoritatea fântânilor secate, apă în zilele impare la rețea, de-ar fi și așa”.

”Circulă un zvon cum că firma care distribuie apă pe zona Santa Mare, Călărași, Rauseni ar avea un contract cu o firma din zona apropiată pentru distribuirea apei folosită la irigații. În cazul neonorării contractului plătesc penalizări foarte mari. Pentru consumatorii casnici se plătesc penalizări pentru neplata la timp a facturilor! Nimeni nu vede, nimeni nu aude... alegerile s-au făcut!”

”Manoleasa - fântâni secate, rețeaua de apă închisă”.

”Broscauti - au secat fântânile, iar la rețea din primăvară se joacă cu noi. Stăm zile întregi fără apă”.

”Sat Mândrești, comuna Vlădeni: satul nu este racordat la apă, fântânile au foarte puțină apă...”.

”Vorona - Chiscovata: toate fântânile secate. În restul comunei, foarte puțină apă, multă economie”.

”Sat Storești, comuna Frumușica: apă de la rețea este doar cu numele, este închisă de veci, iar fântânile au secat, nu mai avem nici apă de băut”.

”Dobârceni - Nova Apaserv dă apă o oră-două pe săptămână, deși au publicat un program. Fântânile, în mare parte, au secat”.

”Comuna Dimacheni: majoritatea fântânilor din comună au secat nu avem apă potabilă”.

”În Corni nu mai este apă în fântâni și apă curentă, deși suntem în secolul 21”.

”Victoria, comuna Hlipiceni, lipsa totală a apei de la rețea de câteva săptămâni”.

”Comuna Cristinești, deficit masiv de apă în toate fântânile”.

”Lozna-Botoșani secetă severă..., fântâni secate, lipsă rețea de apă”.

”Comuna Gorbănești - fântâni secate, nici apă de băut nu se mai găsește”.

Sat Panaitoaia, comuna Avrămeni: nu avem apă pentru animale, nu mai spun și pentru noi, oamenii, la rețea nici vorbă”.

”Cerbu, județul Botoșani: lipsa apei de la rețea de câteva săptămâni, nu se respectă programul de furnizare spus de ei. Iar dacă dau drumul la apă pentru 30 de minute maxim o oră este imposibil să o putem folosi. Scăderea apei în fântâni”.

”Ungureni: lipsa apei de la rețea, nu se respectă programul de furnizare, plus scădeara apei în fântâni!”

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...