Biserica demontează superstiția care spune că opt zile după Bobotează nu se spală întrucât sunt sfințite toate apele: Este o concepție greșită!

Biserica demontează superstiția care spune că opt zile după Bobotează nu se spală întrucât sunt sfințite toate apele: Este o concepție greșită!

Ziua de 6 ianuarie marchează Botezul Domnului sau Boboteaza, moment care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă, început cu praznicul Sfântului Nicolae. Cu ocazia acestei sărbători, credincioșii primesc Agheazma Mare, pe care o pot consuma timp de opt zile consecutiv, Până la Odovania praznicului Botezului Domnului.

„Această apă sfințită o singură dată pe an are o rânduială specială în sensul că se folosește doar în aceste opt zile de către credincioși dimineața în special înainte de mâncare după ce credincioșii și-au făcut rugăciunea iau puțină din această agheazmă. Sigur că în această perioadă se cere din partea credincioșilor ca să aibă o cuviință deosebită din punct de vedere spiritual pentru că această agheasmă este ca un medicament foarte puternic, dar trebuie ca omul să fie și pregătit ca să-l primească pentru că altfel nu-și are efectul dorit”, a explicat pentru TRINITAS TV Arhim. Dimitrie Irimia, informează Basilica.

Față de Agheazma mică, care poate fi consumată în fiecare zi a anului, agheasma mare nu poate fi consumată în celelalte zile, după Odovania praznicului Botezului Domnului, decât cu binecuvântarea duhovnicului.

Tot referitor la Agheazma mare, agenția de presă a Patriarhiei Române informează credincioșii că este greșită concepția că 8 zile după Bobotează nu se spală întrucât sunt sfințite toate apele și nu are legătură cu creștinismul. O altă concepție greșită și care nu are legătură cu tradiția Bisericii este cea legată de punerea, în Ajunul Bobotezei, de către fetele necăsătorite, a unui fir de busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul.

sursa

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
235

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
297

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
683

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...