Am devenit mai morocănoși și mai puțin încrezători. Cum ne-a schimbat pandemia (Studiu)

Am devenit mai morocănoși și mai puțin încrezători. Cum ne-a schimbat pandemia (Studiu)

Impactul pandemiei a fost atât de puternic încât a modificat personalitatea oamenilor, potrivit unui nou studiu citat de The Guardian. Tinerii au devenit mai predispuși la stres și mai puțin încrezători.

Psihologii nu au reușit să găsească, până în prezent, o legătură între evenimentele stresante colective, precum cutremure sau uragane, și schimbarea personalității. Cu toate acestea, un nou studiu a descoperit că pierderile suferite sau lunga izolare socială au un impact asupra personalității oamenilor, scrie Digi24.ro.

„Tinerii au devenit mai morocănoși și mai predispuși la stres, mai puțin cooperanți și încrezători”, susțin autorii studiului, conduși de profesoara Angelina Sutin de la Florida State University College of Medicine.

Cercetătorii au analizat peste 7.000 de oameni înscriși în studiul online Understanding America, iar evaluările au fost făcute în diferite momente, înainte și în timpul pandemiei. Participanții au efectuat teste de personalitate care analizează cinci trăsături - nevroticism, extraversiune, deschidere, agreabilitate și conștiinciozitate.

Participanții, cu vârste cuprinse între 18 și 109 ani, au participat la teste înainte de pandemie, la început și mai târziu în timpul pandemiei, cu o medie de trei teste pe persoană. În timpul primei faze a pandemiei (din martie până în decembrie 2020), personalitatea a fost relativ stabilă, cu un mic declin al nevroticismului în comparație cu perioada pre-pandemică.

Explicația ar putea fi că pandemia chiar „oferea un motiv” pentru sentimentele de anxietate, iar oamenii nu dădeau vina pe propria dispoziție. Declinul nevroticismului a dispărut până în a doua jumătate a pandemiei (2021-2022) și a fost înlocuit de scăderi ale extraversiunii, deschiderii, agreabilității și conștiinciozității în comparație cu personalitatea de dinainte de pandemie. În rândul tinerilor au fost bservate cele mai mari schimbări, în timp ce în cazul adulților mai în vârstă nu au fost schimbări semnificative în trăsături.

Potrivit specialiștilor, personalitatea este mai maleabilă la tineri, iar pandemia a avut un impact mai puternic asupra acestora.

„Deși pandemia a fost stresantă pentru toată lumea, ea a perturbat sarcinile adulților tineri, cum ar fi școala și tranziția către muncă, precum și activitățile sociabile și dezvoltarea relațiilor”, a declarat Sutin.

„Este o speculație, pentru că nu am măsurat motivele acestei schimbări, însă s-ar putea ca această perturbare să fi avut un impact mai mare asupra adulților mai tineri, deoarece aceste activități sunt foarte importante pentru ei.”

Cercetătorii continuă să monitorizeze participanții la studiu pentru a vedea dacă schimbările de personalitate sunt temporare sau de durată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani FCSB 0-2! Eliminați din Cupa României!

Joi, 8 Decembrie 2022
93

FC Botoșani a părăsit Cupa României, fiind pe penultimul loc al grupei B. Adversara de azi, FCSB, părăsește de asemenea competiția. UTA Arad și CS Mioveni sunt echipele ce merg mai depar...

Alexandra Huțu: „35 de proiecte privind modernizarea sistemelor de iluminat public au fost aprobate de Administrația Fondului pentru Mediu și vor primi finanțare în sumă totală de 40.890.281 lei”

Joi, 8 Decembrie 2022
128

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat în această seară lista unităților administrativ-teritoriale care vor primi finanțare pentru proiectele depuse în anul 2021 î...

În anumite situații, șoferilor ce depășesc cu mult limita de viteză li se va putea confisca mașina (proiect)

Joi, 8 Decembrie 2022
143

În cazul în care depășesc cu mai mult de 100 de km/h viteza legală pe un sector de drum, șoferii vor rămâne fără permisul de conducere și certificatul de înma...