„Alege Școala, consolidează familia!”, proiectul european care prinde contur și la Botoșani

„Alege Școala, consolidează familia!”, proiectul european care prinde contur și la Botoșani

Patriarhia Română continuă seria proiectelor „Alege Școala!”, intitulate de această dată „Alege Școala, consolideză familia!”, „Alege Școala pentru viitor!” și „Alege Școala pentru viață!”.

Cele trei noi proiecte se derulează în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei (două proiecte) și Fundația World Vision România (un proiect) și fac parte din Programul pilot de stimulare a participării la educație a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate.

„Programul pilot  de stimulare a participării la educație a copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate încearcă să remedieze problematica și disfuncționalitatea care apar în familiile afectate de migrații”, a declarat părintele Constantin Naclad, managerul proiectelor „Alege Școala!”.

O activitate din acest proiect s-a desfășurat și la Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” din Bucecea, județul Botoșani,  unde copiii au primit jocuri și materiale didactice necesare desfășurării activității.

Proiectele se desfășoară în perioada aprilie 2021 – decembrie 2023 și cuprind 13 comunități din județele Prahova, Vaslui, Botoșani, Iași, Galați și Constanța.

 „Proiectele cuprind zone, care conform studiilor realizate, au arătat că procentul părinților plecați la muncă în afara granițelor este unul foarte mare, iar consecințele plecării unuia sau a ambilor părinți se reflectă în mod special asupra copiilor, educația acestora având astfel de suferit”, a precizat părintele Constantin Naclad.

Copiii din grupul țintă al proiectelor vor beneficia săptămânal până în luna decembrie a anului 2023 de activități de tip școală după școală, ateliere tematice, Școala de Duminică, programe de consiliere psihologică, școlară și vocațională, concursuri, excursii și de o platformă de comunicare cu părinții aflați departe de casă. Această platformă are rolul de a facilita comunicarea între școală, părinții plecați din țară și copiii rămași acasă, astfel încât părinții să fie informați și să se implice în actul educațional.

În perioada următoare va fi selectat grupul țintă format din 810 copii cu unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate și 450 părinți/tutori, în grija cărora au rămas copiii în țară. Criteriul de bază în selecția grupului țintă este ca unul dintre părinți să fie plecat de minim 6 luni la muncă în afara granițelor țării.

 

Spune-ne opinia ta