Aglomerație la Bursa locurilor de muncă. „Nu mai vreau să stau departe de copii pentru bani” (video)

Aglomerație la Bursa locurilor de muncă. „Nu mai vreau să stau departe de copii pentru bani” (video)

Peste 100 de persoane angajabile și zeci de agenți economici au participat, vineri, la Bursa locurilor de muncă, desfășurată la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani. La eveniment a fost prezent și ministrul Marius Budăi, care a propus ca târgul să se centreze pe atragerea tinerilor înspre practicarea meseriilor.

Organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), în parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Bursa a reunit 490 de slujbe disponibile în județul Botoșani. Cele mai multe posturi vacante sunt în construcții, industria textilă și cea alimentară.

„Munca nu este obligatorie în România, este un drept fundamental. Dar trebuie să muncim pentru a ne asigura nevoile, pentru a asigura societatea în care trăim”, a spus Anca Apăvăloaie, directorul executiv al AJOFM Botoșani.

Peste 40 de companii private au delegat reprezentanți în vederea recrutării de personal.

„O să lansez o provocare, pe care am lansat-o la nivel național, doamnei director de la AJOFM Botoșani, ca pe viitor bursele locurilor de muncă să le facem într-un alt mod, cât mai constructiv, și anume să rugăm angajatorii ca, acolo unde sunt și tineri prezenți, să avem inclusiv anumite mașini pe care se lucrează. Mă refer la un strung, la alte asemenea, chiar dacă trebuie să facem asta într-un spațiu mai deschis. Pe scurt, eu vă doresc succes și celor care căutați un loc de muncă, și celor care căutați un angajat și sper să fie o zi cu multe angajări”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

„Nu mai vreau să stau departe de copii pentru bani”

O parte dintre vizitatorii târgului sunt șomeri care vor să își câștige pâinea în țară, aproape de familii.

„Eu am fost plecat opt ani în Italia, am avut apoi o ofertă bună aici, dar s-a închis firma și am intrat în șomaj. Lucram la carne, eram măcelar. Am venit și eu să văd ce locuri de muncă sunt aici, că mi-am propus să nu mai plec în afară orice ar fi. Nu mai vreau să stau departe de copii pentru bani. Am reușit să adun ce era mai greu, am casă, de acuma o ajunge salariul să trăim patru oameni”, a spus un bărbat de 46 de ani.

Alții s-au arătat indeciși cu privire la intențiile de viitor, spunând că au venit din curiozitate, pentru a studia piața, dar nu sunt convinși că pot găsi în România un loc de muncă remunerat pe măsura cheltuielilor de trai.

„Mediul de afaceri este motorul economiei”

La târgul locurilor de muncă au luat parte inclusiv prefectul județului, Sorin Cornilă, și președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, care au reitareat mesaje privind deficitul de angajați și importanța organizării unor evenimente care facilitează dialogul dintre cererea și oferta existente pe piața muncii.

„Recrutarea de personal a devenit tot mai dificilă în ultimii ani, din cauza problemelor demografice pe care le avem. Cu atât mai mult avem nevoie de astfel de evenimente organizate, poate trei-patru pe an, ca să punem la masă cererea cu oferta, să venim în sprijinul oamenilor și angajatorilor. Sunt convins că și administrația este lângă dumneavoastră, că va găsi soluții la problemele reale pe care le avem, să ajutăm mediul de afaceri, care este motorul economiei și să nu uităm acest lucru”, a precizat Sorin Cornilă.

„Nu ne dorim nimic altceva decât ca toate locurile de muncă care sunt puse la dispoziție prin AJOFM să fie ocupate de botoșănenii noștri. Avem nevoie de forță de muncă, avem nevoie de experiența dumneavoastră”, a afirmat Doina Federovici.

Direcția Generală de Asistență Socială a asigurat consiliere pentru angajarea persoanelor cu dizabilități, la târg participând și tineri din centrele de plasament.

De menționat este și imixtiunea a numeroși botoșăneni aflați în prag de pensionare, care au declarat că au fost trimiși de funcționarii AJOFM să își depună dosarele în incinta Sălii Polivalente.

 

 

 

 

 

 







 

 

Spune-ne opinia ta