80 de ani de la masacrul românilor din Lunca Prutului

80 de ani de la masacrul românilor din Lunca Prutului

Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la masacrul de la Lunca Prutului, o pagina sângeroasă din istoria tuturor românilor.

Potrivit bucpress.eu, la iniţiativa Elenei Nandriş, fostul primar al comunei Mahala, în regiunea Cernăuţi, vor fi organizate două manifestări de comemorare a martirilor neamului românesc. Tradiţional, prima manifestare va avea loc la Mahala, iar cea de-a doua la Lunca, ţinutul Herţa.

„Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la evenimentele sângeroase de la Lunca, unde au fost seceraţi sute de mahaleni, doar pentru că au vrut să fie liberi! Vom organiza două manifestări comemorative. Prima manifestare va avea loc în Alea Eroilor din cimitirul din Mahala (7 februarie, ora 14.00), iar a doua lângă troiţa de la Lunca (14 februarie, ora 14.00). Vă aşteptăm să fiţi alături de noi pentru a înălţa o rugăciune şi să aprindem o lumânare în memoria eroilor neamului!”, susţine doamna Elena Nandriş, citat de Bucpress.

În anul 1941, în noaptea de 6 spre 7 februarie se scria un episod cumplit din drama românilor bucovineni. Sute de ţărani au încercat să treacă Prutul pentru a ajunge în România. Când s-au apropiat de noua graniţă majoritatea dintre ei au fost uciși de mitralierele grănicerilor sovietici şi aruncaţi în gropi comune. Doar 57 dintre ei au reuşit să scape. Alţi 44 de fugari au fost prinşi de trupele sovietice, iar 23 dintre ei au fost condamnaţi la moarte, ceilalţi fiind condamnaţi la diferite pedepse cu închisoarea şi trimişi în Siberia.

Masacrul din Lunca Prutului (Ţinutul Herţa), din noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, este una din paginile negre ale istoriei neamului românesc. Acest masacrul este considerat una dintre cele mai cumplite atrocităţi comise de soldaţii sovietici împotriva românilor care doreau să evadeze din Uniunea Sovietică în România. Masacrul din Lunca Prutului nu a fost însă decât un episod din drama românilor bucovineni, asta deoarece mii dintre ei au fost ucişi, câteva luni mai târziu, în alt masacrul, cel de la Fântâna Albă, când au fost ucişi aproape 4000 de români bucovineni.

Sursa: deschide.md

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul; Sfântul Cuvios Arsenie cel Mare (Harţi)

astăzi, 07:00
7

Trecerea la Domnul a Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan se prăznuieşte în fiecare an la 26 septembrie, zi în care s-a arătat pe larg şi viaţa sa deosebită. Astăzi, cinstim...

Poliția din Botoșani în alertă: O fată de 14 ani a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă știți ceva despre ea!

Marţi, 7 Mai 2024
240

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care marți, în jurul orei 16:00, a părăsit domic...

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
82

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...