Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că legea consumatorului vulnerabil ar putea intra în vigoare încă de la 1 octombire anul acesta. Legea urmează să îi ajute pe cei care au venituri mici și vine ca o compensare suplimentară. Ministrul Popescu a mai afirmat că să vor intensifica verificările privind tentativele marilor companii de a-i înșela pe clienți, încălcându-le drepturile, pentru a le impune tarife mai mari.
Ministrul Energiei a afirmat că se lucrează la accelerarea procedurii parlamentare legate de inițiativa legislativă privind protejarea consumatorului vulnerabil.
"Vrem să accelerăm aprobarea legii prin mutarea termenului de aplicare de la 1 octombrie 2022, a;a cum era prevăzut inițial, fie la 1 ianuarie 2022, când avem și noul buget, ori în 30 de zile dela aprobarea legii, adică cu 1 octombrie, 1 noiembrie anul acesta", a declarat Popescu.
Pe de altă parte, ministrul a precizat că se vor intensifica eforturile pentru verificarea practicilor înșelătoare pe care le reclamă tot mai des consumatorii casnici. Virgil Popescu a precizat că instituțiile cu atribuții directe in această direcție ar trebui să aplice sancțiuni cât mai dure, pentru a descuraja astfel de practici.
În iulie, prețul mediu al energiei electrice din România a fost de 94 de euro/MWh, un nivel istoric, cu aproape 70% faţă de media de la începutul an. În toamnă este așteptată o nouă scumpire a energiei electrice, în condițiile în care o mare companie a anunțat deja majorări cu 21% pentru toți consumatorii, indiferent că sunt pe piața concurențială sau beneficiază de tarifele fixe.