Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge marcată și la Botoșani (fotogalerie)

Astăzi, 14 iunie, este marcată Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge. Prima dată, această zi a fost sărbătorită în 2004, în Africa de Sud, iar de atunci este celebrată la nivel mondial.

Această zi dedicată celor care salvează prin picătura lor de sânge a început să fie sărbătorită, la Botoșani, tocmai de la finalul săptămânii trecute, când un grup format din 30 de persoane s-a prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină din Botoșani. Astăzi au fost persoane care se află chiar la prima donare și au spus că vor mai veni să doneze. 

Marcarea anuală a acestei zile favorizează creşterea gradului de conştientizare a necesităţii de sânge şi produse sanguine sigure şi, de asemenea, este un prilej pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari, neplătiţi, pentru gestul lor salvator de vieţi.

„Această zi este în semn de recunoaștere a importanței donării de sânge și vine să mulțumească tuturor donatorilor care, prin picătura lor de sânge, salvatoare, contribuie la salvarea de vieți omenești. Totodată, se vrea a se atrage atenția asupra nevoii permanente de sânge și componente sanguine, având în vedere că componentele labile de sânge au valabilitate scurtă”, a declarat Parascheva Temneanu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Botoșani.

Potrivit acesteia, trombocitele au valabilitate cinci zile, eritrocitele o lună până la 42 de zile, iar plasma are o valabilitate ceva mai mare, de un an de zile.

„Vreau să mai spun că componentele sanguine se administrează pe grupe, de aceea avem nevoie de toate grupele de sânge la donare. Până la această oră s-au prezentat cam 20 de donatori, dar până la sfârșitul programului mai așteptăm alții. Acest număr este graficul unei zile obișnuite. La Botoșani noi am început sărbătorirea acestei zile de vinerea trecută, când am avut un grup mai mare de donatori”, a adăugat Parascheva Temneanu.

Vineri, 16 iunie, mai urmează să vină un grup format din 30 de donatori, iar luni și marți sunt așteptați alții.

În aceste zile, donatorii care trec pragul Centrului de Transfuzie Sanguină din Botoșani vor primi câte o atenție din partea instituției și o diplomă. 

Beneficiile donării de sânge

Sângele este cel mai prețios dar pe care o persoană  îl poate oferi unei alte persoane – este darul vieții. Decizia de a dona sânge poate salva o viață sau chiar mai multe, deoarece sângele tău poate fi separat în componentele sale – celule sanguine roșii, trombocite și plasmă – care pot fi folosite individual pentru trei pacienți cu afecțiuni diferite.

Pe lângă faptul că este un gest generos, donarea de sânge are și alte beneficii:

  • Afli informații despre sănătatea ta fără să cheltui bani
  • Beneficiezi gratuit de o mini-evaluare medicală, care constă în măsurarea greutății, a tensiunii arteriale, a pulsului și a temperaturii
  • Ți se va face un set de analize care îți oferă informații valoroase despre starea ta de sănătate, cum ar fi dacă ai anemie, diabet sau probleme cu ficatul, dar și dacă ai boli infecțioase.
  • Îți vei afla grupa de sânge și dacă ești Rh pozitiv sau negativ
  • Poți beneficia, o dată pe an, de un set complet gratuit de analize biochimice
  • Se diminuează riscul de a face anumite boli
  • Donarea regulată produse o reglare a nivelului fierului în sânge, întărește sistemul imunitar și diminuează riscul de boli cardiovasculare.

Condiții de eligibilitate pentru donarea de sânge

Cei care doresc să doneze sânge trebuie să aibă între 18 și 60 de ani, să fie cetățean român sau al oricărui stat al Uniunii Europene sau care are reședința în România.

De asemenea, trebuie să aibă peste 50 de kilograme, tensiunea arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, tensiunea arterială distolică să fie între 60 și 100 mmHg, să se simtă bine, să nu aibă anemie, să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele șase luni, să nu fie în evidență cu diverse afecțiuni în tratament, cum ar fi diabet, dislipidemie, boli cardio-vasculare severe, hematologie, digestive, renale, reumatologice, respiratorii, neurologice, endocrine, dermatologice, boli hematologice și cancer, boli infecțioase sau parazitare sau alergii, etilism cronic.

O altă condiție este să nu aibă predispoziție la sângerare prelungită în caz de răniri, iar femeile să nu fie la menstruație. Acestea pot dona doar la cinci zile după, să nu fie însărcinate și să nu alăpteze.













 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Peste 20.000 de botoșăneni nu au acces la medic, primari acuzați de dezinteres! (Video)

Friday, 18 April 2025

Județul Botoșani se confruntă cu o criză acută a medicilor de familie. Cetățenii din opt comune nu au acces la medic de ani buni, iar alții s-au trezit de pe o zi pe alta că le-a plecat medic...

Medicii din Botoșani fac apel la echilibru și ponderabilitate înainte de sărbători: „Ar trebui să îți urmezi instinctul și să mergi la medic” (Video)

Friday, 18 April 2025

Urmează o perioadă încărcată pentru sistemul de urgență a unităților medicale. În fiecare an, la fiecare sărbătoare, zeci de botoșăneni ajung la urgențe fie că au mânca...

Medic de familie, agresat de un primar din Botoșani. A intrat noaptea peste el și l-a dat afară! (Video)

Thursday, 17 April 2025

În cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social din urmă cu două zile s-au discutat mai multe probleme pe care medicii de familie le întâmpină în județul Botoșani. Pe l&...