Joi, 15 iunie, angajații din sănătate amenință că vor picheta toate unitățile sanitare din țară. La Botoșani va avea loc un protest la sediul central al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”, fără întreruperea activității.
Anunțul potrivit căruia se continuă programul de proteste stabilit anterior a fost făcut de către Federația „Solidaritatea Sanitară” din România, într-un comunicat de presă.
Astfel, mâine, în intervalul orar 12:00 – 12:30, se va desfășura pichetarea unităților sanitare.
Potrivit comunicatului de presă publicat pe pagina de Facebook a Federației, protestul se desfășoară fără întreruperea activității unităților, fiind un semnal de avertizare prealabilă a guvernanților privind riscul declanșării grevei generale adresat politicienilor care tocmai vor fi (re)instalați la putere. Acest protest are un caracter inovativ, modalitatea de desfășurare afirmând în mod direct necesitatea de rezolvare a problemelor indicate în revendicări.
Tot joi, se lansează protestul prin care medicii își dau demisia din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare.
Din momentul lansării acțiunii toți medicii care efectuează gărzi au posibilitatea de a adera la această formă de exprimare a nemulțumirii față de modalitatea în care este recompensată participarea la asigurarea continuității serviciilor medicale. De pe platforma dedicată protestului în numele medicilor care subscriu la această acțiune va fi transmisă către unitățile sanitare și către guvernanți înștiințarea privind intenția de a demisiona.
Angajații din sistemul public de sănătate care participă la aceste forme de protest susțin revendicările prezentate în decalogul revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară”, acestea vizând atât solicitări de natură salarială, cât și o serie de reforme menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților din sănătate și calitatea serviciilor medicale.
Protestul vizează și protecția angajaților împotriva riscului anulării unora dintre drepturile actuale în viitoarea lege a salarizării, care vor genera semnificative scăderi ale veniturilor salariale.
Guvernanții le-au oferit membrilor de sindicat un motiv suplimentar de neîncredere prin încălcarea prevederilor legale în materie de dialog social, concretizate de dialogul social preferențial practicat de Guvern și prin discriminarea angajaților din Sănătate în privința dreptului de-a declanșa conflict colectiv de muncă pe teme salariale.