Zilele următoare se anunță temperaturi extreme, de peste 35 de grade Celsius. DSP recomandă să ne îmbrăcăm în culori deschise, lejere și să evităm deplasările în intervalul 11:00 – 18:00

Zilele următoare se anunță temperaturi extreme, de peste 35 de grade Celsius. DSP recomandă să ne îmbrăcăm în culori deschise, lejere și să evităm deplasările în intervalul 11:00 – 18:00

Meteorologii anunță temperaturi extreme în zilele ce urmează, iar gradele din termometre vor depăși 35 de grade Celsius și, în unele zone din țară, vor atinge chiar 40 de grade. Din aceste motive reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani îndeamnă populația la atenție și le oferă mai multe sfaturi pe care să le aplice în această perioadă.

Specialiștii DSP recomandă evitarea, pe cât posibil, deplasărilor în intervalul orar 11:00 – 18:00, cetățenii care au aer condiționat trebuie să regleze aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală și ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius.

În cazul în care unii nu dețin aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, reprezentanții DSP recomandă să petreacă 2 – 3 ore în spații care beneficiază de aer condiționat.

Pălăriile de soare, hainele lejere și ample, din fibre naturale și în culori deschise sunt esențiale în această perioadă. Pe parcursul zilei sunt recomandate dușurile călduțe, fără să fie ștearsă apa. Zilnic, este bine să se consume între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15 – 20 de minute.

Alcoolul nu este recomandat, deoarece favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Nici băuturile cu conținut ridicat de cofeină nu sunt recomandate, cum ar fi cafeaua, ceaiul sau cola, și nici cele pe bază de zahăr, cum ar fi sucurile carbogazoase, deoarece sunt diuretice.

Mai mult decât atât, specialiștii spun că este bine să consumă fructe și legume proaspete, deoarece conțin o cantitate mare de apă.

O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca şi un pahar de apă. Sportul și grădinăritul trebuie evitate în această perioadă, deoarece necesită un consum mai mare de energie.

Aveţi grijă de persoanele dependente de dumneavoastră (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită și păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alianța Dreapta Unită și-a depus candidaturile la Primăria Botoșani și CL! (foto, video)

Marţi, 30 Aprilie 2024
1092

Marți dimineață, membrii Alianței Dreapta Unită și-au depus candidaturile pentru Primăria municipiului Botoșani și pentru Consiliul Local.Astfel, din partea ADU va candida pentru funcția...

O tânără din Botoșani, Ioana Vasilachi: „Străbunicul a ținut să îmi transmită să nu uit niciodată de Dumnezeu, familie și jurământul pe care l-am depus față de țară.”

Luni, 29 Aprilie 2024
9622

Povestea Ioanei Vasilachi își are rădăcinile în comuna Mileanca. O comună despre care nu toată lumea știe prea multe, care este departe de civilizația orășenească, însă care adună o com...

Cel mai mare dispensar medical din mediul rural, realizat într-o comună din Botoșani! (foto, video)

Luni, 29 Aprilie 2024
1304

În comuna Mihai Eminescu din județul Botoșani a fost realizată recepția lucrărilor la cel mai mare dispensar medical uman din mediul rural. Evenimentul a avut loc luni, la ora 13:00.Inv...