Zeci de copile au devenit mame în 2024, la Botoșani. Medic: „Ceea ce este foarte bine la nivelul județului este faptul că...” (video)

Din nefericire, tot mai puține minore își continuă studiile după ce devin mame.

În primele opt luni ale anului 2024, un număr de 33 de fete minore au devenit mame. Medicii din Botoșani spun că numărul nu este în creștere în comparație cu anii anteriori, însă problema cea mai serioasă este faptul că foarte puține își continuă studiile.

Pe de altă parte, există și aspecte pozitive: mamele minore beneficiază de sprijinul familiei.

„În general, ceea ce este foarte bine la nivelul județului este faptul că mamele minore beneficiază de sprijinul familiei, fiecare mamă este consiliată la naștere atât de psiholog, cât și de asistenul social făcându-se o anchetă socială de către asistentul social al spitalului. Externarea nou-născutului către o mamă care nu are încă vârsta necesară pentru a îngriji copilul se face strict pe semnătura aparținătorului, pentru că și mama este un copil și semnează pentru ea un părinte”, a declarat dr. Carmen Zaboloteanu, medic șef Secția de Neonatologie a Maternității din Botoșani.

Mai mult decât atât, cele mai multe dintre fetele minore care rămân însărcinate nici măcar nu merg la medic pentru a monitoriza sarcina.

Cele mai multe cazuri de mame cu vârsta sub 18 ani reprezintă sarcini nedispensarizate, dar evoluția a fost bună și s-au îngrijit foarte bine de copii”, a adăugat dr. Carmen Zaboloteanu.

De câțiva ani încoace, mamele minore pot primi o bursă dacă se reîntorc în mediul școlar, ceea ce le-a făcut să fie cumva mai atente cu întoarcerea la școală.

„Un procent foarte mic continuă școala. Există acest program prin care beneficiază de o bursă și le-au făcut să fie mai atente cu întoarcerea la școală, însă mare parte dintre mamele care au născut erau retrase dintr-un sistem de învățământ. Doar două sau trei mai erau la școală. În momentul în care se externează anunțăm asistentul social al primăriei și sunt monitorizate în continuare pentru a fi siguri că nou-născutul este instalat în cele mai bune condiții”, a completat medicul botoșănean.

Din cele 33 de mame minore, opt au 16 ani, șapte sunt de 15 ani și 18 sunt de 17 ani. Din mediul urban provin șapte mămici, iar cele mai multe din mediul rural (26).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Ajutor pentru bolnavii din Botoșani aflați în fază terminală, despre ce este vorba! (video)

astăzi, 12:59

Bolnavii aflați în fază terminală și care nu pot fi îngrijiți acasă pot beneficia de îngrijri medicale în regim de spitalizare continuă la o clinică privată de paliati...

Pacienții care nu vor mai sta pe o listă de așteptare, anunțul șefei CAS Botoșani! „Au fost foarte multe controverse” (video)

astăzi, 12:13

Alina Mustiață, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) din Botoșani, anunță faptul că a fost pus în aplicare din acest an Planul Național de Cancer. În cadrul acestui pl...

Botoșaniul are o nouă stație de monitorizare a calității aerului! (video)

astăzi, 11:00

În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural aferentă lunii septembrie, Daniela Mihalache din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani a anunțat faptul că municipiul Botoșa...