Vitamina D în exces poate provoca supradoză și probleme la rinichi. Un bărbat ajuns în spital cu nivel de 7 ori mai mare

Vitamina D în exces poate provoca supradoză și probleme la rinichi. Un bărbat ajuns în spital cu nivel de 7 ori mai mare

Medicii avertizează oamenii să nu ia prea multe suplimente de vitamina D, după ce un bărbat a avut nevoie de 8 zile de îngrijiri în spital pentru că a luat o supradoză, scrie Antena3.ro.

Nivelul său de vitamina D era de 7 ori mai mare decât cel necesar. Potrivit revistei BMJ Case Reports, citată de Sky News, simptomele la bărbatul de vârstă mijlocie au început la aproximativ o lună după ce a început un regim intensiv de suplimente de vitamine.

Acesta se confrunta de trei luni cu simptome precum vărsături, greață și crampe la picioare când medicul său l-a trimis la spital pentru tratament. De asemenea, bărbatul avea gura uscată, pierdere de greutate, sete crescută și diaree.

Regimul zilnic al bărbatului a inclus peste 20 de suplimente fără prescripție medicală. Ca parte a acestora, el lua 50.000 mg de vitamina D - necesarul zilnic este de 600 mg. Testele au arătat că nivelul său de vitamina D era de 7 ori mai mare decât nivelul necesar, iar organismul său avea un nivel ridicat de magneziu și calciu.

De asemenea, rinichii săi nu funcționau corespunzător. Medicii au declarat că această afecțiune - numită hipervitaminoză D - este în creștere, deși este încă neobișnuită.

S-au folosit fluide intravenoase pentru a-i spăla organismul și i s-au administrat medicamente pentru a reduce nivelul excesiv de calciu din sânge. Dar, la două luni de la externarea din spital, nivelurile de vitamina D din corpul său erau încă mai mari decât cele necesare. Autorii raportului au declarat că "la nivel global, există o tendință crescândă de hipervitaminoză D", informează Mediafax.

Site-ul NHS spune că „unele persoane nu vor produce suficientă vitamina D din lumina soarelui, deoarece au o expunere foarte mică sau deloc la soare".

Acesta recomandă ca adulții și copiii cu vârsta de peste 4 ani să poată lua un supliment zilnic care să conțină 10 mg de vitamina D pe tot parcursul anului, dacă nu ies des în aer liber, dacă se află într-o instituție, cum ar fi un azil de bătrâni, sau dacă poartă de obicei haine care le acoperă cea mai mare parte a pielii atunci când sunt în aer liber.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A intrat în vigoare legea care interzice modificarea neautorizată a kilometrajului unei maşini

Luni, 29 Mai 2023
99

A intrat în vigoare, de astăzi, legea care interzice modificarea neautorizată a kilometrajului unei maşini şi obligă operatorii economici să raporteze către Registrul Auto Român, du...

10.000 de mame primesc vouchere de 2.000 lei pentru produse de îngrijire

Luni, 29 Mai 2023
81

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a efectuat luni plăţile aferente trusourilor pentru nou-născuţi pentru un număr total de aproximativ 10.000 de beneficiari cupluri mamă ...

Femeie bătută de soț în plină stradă, salvată de jandarmi

Luni, 29 Mai 2023
245

În ultima zi a săptămânii trecute, jandarmii săvinenii i-au întocmit unui bărbat în vârstă de 47 de ani actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspec...