Viața unui bebeluș din Botoșani, salvată de un aparat: ”E emoționant!”

Cât este despre șansă și cât este despre dotări. Sau cum se scrie viața în secțiile de terapie intensivă pentru nou-născuți din România.

O mână de oameni și-a propus să schimbe cifrele mortalității infantile în contextul în care avem cea mai mare rată din Uniunea Europeană, cu 5,6 decese la o mie de nașteri vii.

Potrivit celor precizate de Teodora Munteanu, senior program manager Fundația Vodafone România, șase secții și compartimente de neonatologie din țară (Botoșani, Caransebeș, Craiova, Mediaș, Slatina și Târgu Mureș) au primit finanțare din partea Fundației, printr-un parteneriat local între autorități, organizații neguvernamentale și managementul unităților medicale. Asta se traduce în 150 de echipamente medicale și conexe, de care beneficiază 11.000 de nou-născuți, pregătire profesională pentru 50 de medici și asistenți neonatali și soluții de telemedicină.

Teodora Munteanu a mărturisit, în cadrul unui podcast, ce se întâmplă atunci când lucrurile funcționează conform planurilor.

„Este un sentiment minunat să vezi că lucrurile se întâmplă și chiar s-au întâmplat în timpul estimat. Chiar dacă au existat obstacole legate de timpul de livrare al echipamentelor, creșteri de preț, lucrurile s-au întâmplat. Aparatele sunt toate funcționale, iar copiii beneficiază de ele”.

Reprezentanta Fundației a exemplificat chiar, făcând publică o întâmplare petrecută la Botoșani. Aici, viața unui nou-născut depindea de un ventilator performant care fusese pus în funcțiune ”fix cu o zi înainte să se nască copilul”.

”Am fost la Botoșani, în secția doamnei doctor Carmen Zaboloteanu. Și am văzut acolo un bebeluș conectat de 24 de ore la un ventilator, iar medicul mi-a spus că acest ventilator performant fusese pus în funcțiune fix cu o zi înainte să se nască copilul. Și el trăia datorită acestui ventilator. De ce spun datorită? Pentru că acest ventilator imită foarte fidel funcționarea unui plămân și, dacă nu ar fi existat, ar fi fost necesar un transfer într-o secție de nivel superior, iar timpul nu ar fi fost în favoarea copilului. Să vezi un bebeluș care respiră și care trăiește datorită unui aparat – e adevărat, scump – e emoționant. Dar nu despre asta este vorba, ci că aparatul a ajuns la timp. Și că a și fost pus în funcțiune. Știm că se întâmplă să achiziționezi echipamente și ele să nu și funcționeze”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar Ortodox, 22 ianuarie: Sf. Ap. Timotei; Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul

astăzi, 07:00

Sfântul Apostol Timotei era din cetatea Listra, din Licaonia (Asia Mică), tatăl său fiind grec şi mama evreică. A fost ucenic al Sfântului Apostol Pavel. Pomenind de acest ucenic al s...

Programul de licență Psihologie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a obținut acreditarea!

Tuesday, 21 January 2025

Această acreditare, cu o creștere a numărului de locuri, răspunde nevoilor de formare de specialiști în domeniul psihologiei din Regiunea Nord – Est, subliniind preocuparea permanent...

Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată: Cine beneficiază de acest ajutor!

Tuesday, 21 January 2025

Părinții care au copii mici și care sunt înscriși la creșă pot să primească 660 de lei de la stat. Guvernul a luat decizia de a majora această sumă cu 20 de lei. Având în v...