Vaccinul anti-HPV reduce cu aproximativ 90% cazurile de cancer de col uterin

Vaccinul anti-HPV reduce cu aproximativ 90% cazurile de cancer de col uterin

Vaccinul anti-HPV (Virusul Papilloma Uman) reduce cu aproximativ 90% cazurile de cancer de col uterin, arată primele date publicate în revista Lancet, de către cercetătorii de la King’s College London, scrie ziaruldeiași.

Practic, studiul a urmărit ce s-a întâmplat după ce vaccinul a fost introdus pentru fetele din Anglia în 2008. Acele fete sunt acum adulţi cu vârste de peste 20 de ani.

„Impactul a fost uriaş”, a spus profesorul Peter Sasieni, unul dintre cercetătorii de la King’s College London care a menționat că s-a constatat o reducere atât în apariţia de leziuni pre-canceroase, cât şi o reducere de 87% în apariţia cancerului de col uterin.

Reducerea a fost mai puţin dramatică atunci când adolescenţii mai mari au fost imunizaţi, ca parte a unei campanii de recuperare. Asta pentru că mai puţini din această grupă au decis să accepte vaccinarea şi, în mod ideal, serul ar trebui administrat înainte ca persoanele să devină active sexual.

„Rezultatele studiului sunt impresionante. Este un succes ca peste 80% dintre persoanele vaccinate anti-HPV să fie protejate împotriva cancerului de col uterin, însă și Marea Britanie continuă să se confrunte cu cazuri de cancer de col uterin. Poate și pentru faptul că nici în această țară nu se vaccinează toți copiii, pentru că părinții lor nu își doresc acest lucru. Practic, ce face acest vaccin? Acesta nu lasă virusul, care se găsește în celulele superficiale, să pătrundă în celulele profunde, trimițând anticorpi care distrug virusul”, a explicat dr. Monica Holicov (FOTO), medic primar ginecolog la Maternitatea ”Cuza Vodă” din Iași.

Aceasta în condițiile în care se estimează că aproape toate persoanele active sexual, bărbați sau femei, vor avea infecție cu un tip de virus HPV cel puțin o dată în viață, însă cei mai mulți nu vor ști de prezența infecției.

„Infecția cu tulpini de virus uman papilloma se transmite prin contact sexual sau alt tip de contact intim direct piele la piele. Și, da, este real, de exemplu, aproape toate fetele care au fost testate la Maternitatea „Cuza Vodă” au fost depistate cu HPV. Evident, aici mă refer la fetele active sexual. Am menționat fetele, pentru că ele se testează mai frecvent. Dar, situația infectării este identică și la băieți”, a mai menționat doctor Monica Holicov.

Medicii ginecologi spun că, de cele mai multe ori, sistemul imun reușește să elimine virusul în aproximativ 2 ani, înainte ca acesta să producă probleme de sănătate. Însă, în cazurile în care infecția cu HPV persistă timp de mai mulți ani, aceasta poate să ducă la apariția cancerului de col uterin. În apariția cancerului de col uterin medicii descriu 4 etape: infecția primară cu HPV; persistența infecției cu HPV (versus eliminarea virusului); evoluția infecției persistente către leziuni precanceroase și invazia celulelor canceroase.

„Dar, infecția cu HPV poate fi asociată și cu devoltarea altor cancere ale organelor genitale masculine sau feminine (de penis, de vagin sau vulvă), cancere de anus, dar și ale regiunii orofaringeale (cancere ale gurii, ale corzilor vocale)”, a adăugat dr. Monica Holicov.

Aproape toate cancerele sunt cauzate de virusuri, iar speranţa este aceea că vaccinarea ar putea elimina în mare măsură boala.

Dintre tulpinile de HPV cunoscute (există mai mult de 100 de tipuri de HPV), aproximativ 40 de tipuri afectează, în principal, zona organelor genitale. Dintre acestea, aproximativ 16 tulpini sunt considerate “de risc înalt” în apariția cancerului genital.

Cercetătorii au spus că succesul înseamnă şi că persoanele vaccinate vor trebui să facă mult mai puţine teste Papanicolau.

În mod normal, vaccinul este recomandat fetelor cu vârste de peste 11 ani. Dar, în Marea Britanie, deși, inițial, vaccinul a fost oferit fetelor cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani, din 2019 este disponibil şi pentru băieţi.

În septembrie, anul trecut, ministrul Sănătăţii de atunci, Ioana Mihăilă, a anunţat că vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani. Potrivit unui ordin de ministru aprobat, a fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV astfel încât să fie incluse și fetele cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Până acum, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani. Aceasta, în contextul în care, spunea la acel moment ministrul Mihăilă, „România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV”.

Per ansamblu, studiul realizat de către cercetătorii de la King’s College London estimează că programul HPV a prevenit aproximativ 450 de cancere şi 17.200 de pre-cancere.

Există însă întrebări legat de cât timp durează protecţia oferită de vaccin şi dacă va fi necesară o doză suplimentară la un moment dat.

În Marea Britanie este folosit un vaccin care protejează împotriva a două dintre ele şi va fi introdus unul care protejează în cazul a nouă virusuri.

Aproximativ 99% din cancerele de col uterin sunt cauzate de virusuri papilloma umane. Din acest motiv, mai mult de 100 de ţări au început folosirea vaccinului ca parte a planului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a se apropia de eliminarea acestui tip de cancer.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
588

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
124

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
79

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...