Unitatea mobilă ATI va fi relocată la Iași, după ce va fi înmatriculată

Unitatea mobilă de terapie intensivă din Botoșani va fi relocată în municipiul Iași, însă este necesară înmatricularea acesteia, în vederea avizării transferului, a afirmat marți, în cadrul unei conferințe de presă, prefectul județului, Dan Nechifor.

Potrivit acestuia, transportul va putea fi efectuat exclusiv ulterior unui ordin emis oficial de către coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, și există posibilitatea unei întârzieri, pe fond tehnic.

„Singura problemă tehnică care a apărut este că unitatea a ajuns în județul Botoșani cu numere provizorii. Aceste numere, fiind valabile 90 de zile, au expirat. Se așteaptă înmatricularea unității pe Ministerul Afacerilor Interne, ulterior emiterea ordinului de transport”, a precizat Nechifor.

Prezentă în cadrul conferinței, managerul Direcției de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliței, a explicat că relocarea vine în condițiile în care spitalele din Iași sunt suprasolicitate, inclusiv din punctul de vedere al numărului de pacienți aflați în stare critică.

„Situația epidemiologică la nivelul județului Iași este mult mai gravă decât la nivelul județului Botoșani. Ratele de incidență sunt mai mari, cazurile sunt mult mai grave, având în vedere că județul Iași deservește cam întreaga Moldovă în ceea ce privește cazurile grave. Există însă posibilitatea ca, dacă see impune, unitatea să fie relocată în Botoșani”, a spus Adăscăliței.

Dintre cele 15 paturi de terapie intensivă existente în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”, două erau libere marți dimineață, conform datelor centralizate de DSP.

Unitatea mobilă a fost alocată de DSU la finele lunii octombrie a anului trecut, însă a fost închisă în mai multe rânduri, din cauza infiltrațiilor de apă și a lucrărilor de reparație efectuate.

Autotrenul are o capacitate de nouă paturi, este dotat cu ventilatoare, monitoare și alte echipamente specifice. Construite pe structura unei semiremorci, unitățile au grad mare de mobilitate, putând fi deplasate oriunde în țară.

România are, în prezent, cinci unități mobile de terapie intensivă, achiziționate prin Fundația pentru SMURD, din donații.

 

Spune-ne opinia ta