Unde trăiesc cei mai bolnavi români? Ce loc ocupă Botoșaniul în Topul concediilor medicale!

​În România au fost acordate în total, în anul 2023, 3.361.223 de certificate de concediu medical, arată datele transmise de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Unde trăiesc cei mai bolnavi români? Ce loc ocupă Botoșaniul în Topul concediilor medicale!

   Foto: Wutthichai Luemuang | Dreamstime.com

CNAS nu are evidența persoanelor care au primit concediu medical, ci doar pe cea a numărului de certificate acordate.

În top 10 al județelor cu cele mai multe certificate de concediu medical acordate în 2023 apar, pe lângă București și județele cele mai populate, precum Cluj, Iași sau Timiș, și județele Prahova (locul 3 la nivel național la certificate de concediu medical), Mureș (locul 5 la nivel național), Sibiu (locul 7 la nivel național), Argeș (locul 9) și Brașov (locul 10).

În top 10, pe locul 8 la nivel național, figurează și A.O.P.S.N.A.J. - Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești, 122.327 de certificate de concediu medical acordate anul trecut.

La polul opus, județele cu cele mai puține certificate de concediu medical acordate sunt Călărași, Ialomița, Tulcea, Vaslui și Caraș, însă trebuie ținut cont și de faptul că în aceste județe, și numărul de locuitori este mai mic decât în județele din top.

Județul Botoșani ocupă locul 31, cu 43.516 de certificate medicale acordate în anul 2023.

Numărul de certificate de concediu medical nu este neapărat același cu numărul persoanelor care au beneficiat de concediu medical, deoarece baza de date a CNAS înregistrează numărul de certificate acordate, nu și numărul persoanelor - nu sunt comparate CNP-urile, astfel că CNAS nu are o evidență a persoanelor care au beneficiat de concediu medical, ci doar a numărului de certificate. O persoană poate primi, într-un an, câteva certificate de concediu medical, în funcție de gravitatea afecțiunilor de care suferă.

Durata concediului medical în România, între 4 zile și 2 ani

Potrivit legislației din România, o persoană poate beneficia de concediu medical de la o perioadă minimă de 4 zile - certificat acordat de medicul de familie pentru afecțiuni minore - până la 2 ani de concediu medical, în cazul unui pacient oncologic.

Unui pacient oncologic care primește concediu medical timp de 2 ani nu i se eliberează un singur certificat de concediu medical, ci mai multe certificate, concediul medical fiind prelungit periodic.

Președintele CNAS, după ce Marcel Ciolacu a acuzat că se dau concedii pentru „dureri de spate și strănut”: „Nu se poate discuta despre un număr foarte mare de concedii medicale. Populația este într-adevăr bolnavă” Citește integral pe Hotnews.ro…

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime; „Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi!”

Wednesday, 13 November 2024

„Faptul că nu au la cine apela pentru a le rezolva problema mi se pare strigător la cer. Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi. Altfel nu pot să în...

Schimbări legate de ajutorul de înmormântare: Ce prevede legea!

Wednesday, 13 November 2024

Astfel, acesta se va acorda și în cazul decesului unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului sau unei persoane neasigurate. Legea nr. 360/2023, la articolul 111, stab...

PSD Botoșani: 2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ!

Wednesday, 13 November 2024

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea proiectelor depuse la finanțare în runda a II-a din PNRR în cadrul Pilonului VI – Politici pentru noua genera...