Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de Casa Naţională de Asigurări şi este alimentat practic în fiecare an de contribuţiile la sănătate din banii asiguraţilor. Pe măsură ce salariul angajaţilor români a crescut şi bugetul FNUASS din contribuţiile asiguraţilor s-a majorat.
Accesul pacienţilor la servicii medicale nu s-a îmbunătăţit
Potrivit datelor prezentate de Ziarul Financiar, cea mai mare parte a bugetului Casei vine practic din contribuţiile asiguraţilor. Din aceşti bani se decontează serviciile medicale primite de pacienţi în ambulatoriu şi în spitale, însă deşi bugetul fondului naţional de asigurări sociale de sănătate este mai mare în fiecare an accesul pacienţilor la servicii medicale nu s-a îmbunătăţit.
În continuare, pacienţii care au bilet de trimitere nu reuşesc să îşi facă nici măcar analizele de bază recomandate de medic pentru că în laboratoare fondurile se termină în primele zilei ale lunii şi pacienţii nu găsesc un loc disponibil în baza biletului.
Mai mult, accesul la consultaţii în baza biletului este tot mai greoi, dat fiind că tot mai mulţi medici aleg să consulte contra cost la privat.
Tragediile continuă
Ultimele incidente de la spitalele de stat din Urziceni şi Botoşani au arătat că nici la spital pacienţii nu primesc îngrijirea medicală de care au nevoie, în ciuda banilor pe care asiguraţii îi plătesc la Casa de Sănătate.
O tânără însărcinată de 25 de ani a decedat la spitalul din Botoşani, după ce timp ce timp de 7 ore nu a primit nicio îngrijire medicală. La Urziceni, o altă femeie a născut pe trotuar în faţa spitalului, pentru că niciun medic din spital nu i-a oferit îngrijirea medicală de care avea nevoie.
Statistici îngrijorătoare
Deşi în sistem au intrat mai mulţi bani în ultimii 25 de ani, numărul de decese a crescut de la 269.166 în 1998 la 272.483 anul trecut la nivel naţional, arată datele de la Statistică.
A crescut numărul celor care au decedat de boli ale aparatului respirator (de la 15.939 de decese în 1998 la 29.612 decese anul trecut), mai arată Statistica.
Tot pe creştere este şi numărul celor decedaţi din cauza tumorilor (cancere), de la 39.292 de decese în urmă cu 25 de ani la 45.823 de decese anul trecut. La fel şi pe diabet zaharat, de la 1.833 de decese în urmă cu 25 de ani România a ajuns la 3.530 de decese anul trecut din cauza acestei afecţiuni.
(Foto: Ziarul Financiar)
Datele arată că pe teren nu se vede nicio îmbunătăţire a stării de sănătate a populaţiei, din contră.
Asta deşi în fiecare lună, 10% din salariul brut al fiecărui angajat din România merge către Casa de Sănătate, la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, mai scrie sursa citată.