Una din opt femei riscă un cancer de sân de-a lungul vieții, avertizează oncologii. Când ar trebui să ne facem analize!

Cancerele de sân descoperite la început sunt curabile. Pot fi descoperite la început doar dacă mergeți la investigații regulate.

Una din opt femei riscă un cancer de sân de-a lungul vieții, avertizează oncologii. Când ar trebui să ne facem analize!

 Dr. Dragoș Median  

În cazul femeilor, este obligatorie ecografia de sân, chiar dacă nu aveți vreo neplăcere. Se face de la 20 de ani.

Dacă medicul radiolog vede formațiuni suspecte în sân, vă recomandă puncție biopsie. Biopsia este singurul diagnostic de certitudine, de asemenea dă informații la ce fel de tratament va răspunde formațiunea găsită.

O femeie din 8 va face cancer de sân de-a lungul vieții. Din acest motiv, vorbim despre un organ supus riscului. Investigațiile imagistice ale sânului se fac anual, chiar dacă vi de pare că nu aveți nicio problemă.

 

Investigațiile regulate - ecografia, la orice vârstă, și mamografia, după 40 de ani - fac ca această boală să fie descoperită în stadiu incipient. Când e perfect tratabilă. O formațiune suspectă, descoperită în sân, are nevoie de puncție - biopsie, ghidată ecografic sau mamografic. Uneori însă, medicul vede doar așa numitele micro-calcificări, acumulări de calciu.

Medicul radiolog poate observa modificări subtile. Adică doar o arhitectură modificată a țesutului mamar. Și în acest caz, e necesară puncția-biopsie. „Există și o tehnică, care ne ajută să determinăm distorsiunea arhitecturală, este mamografia cu tomosinteză. Prespune o feliere a sânului, ne ajută să vedem în grosimea lui și pune în evidență aceste distorsiuni arhitecturale”, spune pentru StirileProTV Claudia Teodorescu, medic primar radiologie.

Biopsia arată tipul de boală.

Dragoș Median, medic primar oncologie medicală, atrage atenția asupra importanței medicului oncolog, care va avea rolul de a identifica o strategie de tratament pentru fiecare pacientă în parte.

 „Oncologul are rolul de a integra toate informațiile, care sunt foare multe, și de imagistică, și de anatomie patologică, și de imunohistochimie și de genetică. Oncologul, chirurgul și radioterapeutul, de a găsi strategia adecvată fiecărei paciente. Sunt două lucruri importante în oncologie - unul de stadiu, dar lucrurile nu se opresc aici. Celălalt e legat de biologia bolii, de cât de agresivă e boala”, spune medicul primar oncologie medicală Dragoș Median.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Salarii uriașe pentru angajații unei agenții care funcționează degeaba. Directorul are un salariu de peste 20.000 lei lunar și nu are nicio activitate!

astăzi, 20:00

De aproape un an Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor funcționează degeaba. S-a ajuns în această situație, după ce Mi...

Speranțe năruite în cel mai cumplit mod. A fost găsit trupul neînsuflețit al lui Vlad: ,,Este o veste greu de acceptat”!

astăzi, 19:06

Claudiu – Vlad, tânărul de 33 de ani, din localitatea Victoria, comuna Stăuceni, a dispărut pe 26 aprilie și de atunci o întreagă comunitate s-a mobilizat î...

Transfer pe ultima sută de metri. Valeriu Iftime: “Eu îl vreau la FC Botoșani și o să vorbesc cu Leo Grozavu”!

astăzi, 18:30

Paul Iacob (28 de ani), fotbalistul exclus din lotul celor de la Rapid, este dorit înapoi la FC Botoșani, echipă pentru care a evoluat în a doua parte a sezonului precedent, sub for...