Una din opt femei riscă un cancer de sân de-a lungul vieții, avertizează oncologii. Când ar trebui să ne facem analize!

Cancerele de sân descoperite la început sunt curabile. Pot fi descoperite la început doar dacă mergeți la investigații regulate.

Una din opt femei riscă un cancer de sân de-a lungul vieții, avertizează oncologii. Când ar trebui să ne facem analize!

 Dr. Dragoș Median  

În cazul femeilor, este obligatorie ecografia de sân, chiar dacă nu aveți vreo neplăcere. Se face de la 20 de ani.

Dacă medicul radiolog vede formațiuni suspecte în sân, vă recomandă puncție biopsie. Biopsia este singurul diagnostic de certitudine, de asemenea dă informații la ce fel de tratament va răspunde formațiunea găsită.

O femeie din 8 va face cancer de sân de-a lungul vieții. Din acest motiv, vorbim despre un organ supus riscului. Investigațiile imagistice ale sânului se fac anual, chiar dacă vi de pare că nu aveți nicio problemă.

 

Investigațiile regulate - ecografia, la orice vârstă, și mamografia, după 40 de ani - fac ca această boală să fie descoperită în stadiu incipient. Când e perfect tratabilă. O formațiune suspectă, descoperită în sân, are nevoie de puncție - biopsie, ghidată ecografic sau mamografic. Uneori însă, medicul vede doar așa numitele micro-calcificări, acumulări de calciu.

Medicul radiolog poate observa modificări subtile. Adică doar o arhitectură modificată a țesutului mamar. Și în acest caz, e necesară puncția-biopsie. „Există și o tehnică, care ne ajută să determinăm distorsiunea arhitecturală, este mamografia cu tomosinteză. Prespune o feliere a sânului, ne ajută să vedem în grosimea lui și pune în evidență aceste distorsiuni arhitecturale”, spune pentru StirileProTV Claudia Teodorescu, medic primar radiologie.

Biopsia arată tipul de boală.

Dragoș Median, medic primar oncologie medicală, atrage atenția asupra importanței medicului oncolog, care va avea rolul de a identifica o strategie de tratament pentru fiecare pacientă în parte.

 „Oncologul are rolul de a integra toate informațiile, care sunt foare multe, și de imagistică, și de anatomie patologică, și de imunohistochimie și de genetică. Oncologul, chirurgul și radioterapeutul, de a găsi strategia adecvată fiecărei paciente. Sunt două lucruri importante în oncologie - unul de stadiu, dar lucrurile nu se opresc aici. Celălalt e legat de biologia bolii, de cât de agresivă e boala”, spune medicul primar oncologie medicală Dragoș Median.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de moarte după o ieșire în natură. O tânără din Botoșani a fost salvată în ultimul moment!

astăzi, 08:00

O tânără din Botoşani a fost salvată de la moarte live pe TikTok. Îşi transmitea în direct plimbarea printr-o pădure şi pleda pentru mişcare în aer liber, când a ...

ANM anunță o săptămână cu vreme haotică: Fluctuații mari de temperatură de la o zi la alta!

astăzi, 07:38

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o perioadă cu vreme deosebit de rece pentru mijlocul lunii mai, cu temperaturi sub mediile climatologice specifice și precipitații în...

Calendar ortodox, 12 mai: Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ier. Epifanie, Arhiepiscopul Ciprului, şi Gherman, Patriarhul Constantinopolului

astăzi, 07:00

Sfântul Ioan Valahul s-a născut pe la anul 1644, pe vremea binecredinciosului domn Matei Basarab (1632-1654), şi era din Ţara Românească. A fost luat rob de turci în anul 1659, p...