Un veteran al asistenților la Zilele Medicale Botoșănene: „Oare o să ajungem să vorbim și despre inteligența artificială?” (Foto, Video)

În perioada 16 – 18 octombrie, la Botoșani are loc cea de-a XI-a ediție a evenimentului „Zilele Medicale Botoșănene”.

Cu această ocazie, la Hotel Rapsodia a fost organizat Simpozionul Județean al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) – Filiala Botoșani.

„Câteodată poate o să forțez anumite decizii în sprijinul activității dumneavoastră”

În deschiderea evenimentului a vorbit și Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani. Corneliu Prepeliță le-a transmis asistenților medicali urări de bine și putere de muncă în activitatea pe care o desfășoară.

De asemenea, managerul, de profesie jurist, a ținut să sublinieze faptul că el nu este dușmanul lor, ci coechipier cu ei și vrea doar să înțeleagă cum funcționează munca pe care o desfășoară asistenții pentru a lua cele mai bune decizii în calitate de șef al unității sanitare.

Am încercat în primul rând să iau legătura cu dumneavoastră, cu asistenții medicali, pentru a înțelege exact ceea ce faceți. Cu puterile mele, puține și medii, să încerc să vă ajut, să contribui și eu, să vin în întâmpinarea dumneavoastră. Câteodată poate o să forțez anumite decizii în sprijinul activității dumneavoastră. Sunt onorat să mă aflu în prezența dumneavoastră, mulțumesc tare mult și apreciez în mod deosebit activitatea dumneavoastră și vă doresc mult, mult succes și putere de muncă”, a declarat Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

(Foto: Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani)

Sindicalist cu vechime de peste 40 de ani în sistemul sanitar: „După 42 de ani de activitate continuă, 24 de ore din 24”

În sala Hotelului Rapsodia au fost prezenți zeci de asistenți medicali de pe raza întregului județ.

Printre cei care au luat cuvântul se numără și Lia Temciuc, președintele Sindicatului „Sanitas” din cadrul unității sanitare. Cu o vechime de peste 40 de ani în sistemul medical botoșănean, Lia Temciuc le-a vorbit colegilor despre provocările pe care le-a întâmpinat de-a lungul timpului.

Tema simpozionului organizat de asistenții medicali botoșăneni este „Profesia de asistent medical – provocări în procesul de îngrijiri de sănătate”.

„Mă simt onorată și mândră că pot să fiu, astăzi (n.r. 17 octombrie 2024), aici în fața dumneavoastră după 42 de ani de activitate continuă, 24 de ore din 24. M-am uitat la tema dumneavoastră de astăzi de la simpozion – provocări – și mă uit în sală puțin. Văd aici colegi din diferite generații. Din generația mea nu sunt, dar din generația apropiată de mine cu care am lucrat sunt mulți și sunt tineri care nu cunosc îndeaproape și nu realizează încă ceea ce înseamnă activitatea medicală, ca să nu generalizez doar pe asistent medical. Da, sunt provocări”, a declarat Lia Temciuc, președintele Sindicatului „Sanitas” din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.


(Foto: Lia Temciuc, președintele Sindicatului „Sanitas” din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani)

Lia Temciuc a ținut să sublinieze faptul că, în urmă cu mai bine de 30 de ani, activitatea medicală se desfășura în condiții foarte grele din cauza lipsei materialului de lucru. În ciuda acestui lucru, președintele „Sanitas” spune că au reușit, cu brio, să se organizeze și să muncească în favoarea pacientului.

Asistenta își amintește că lucra ture de dimineață și ture de seară cu o singură trusă medicală.

Ne amintim cu toții cum am început activitatea medicală, cu foarte multe greutăți, cu foarte multe dificultăți și le-am depășit pe toate așa cum au fost ele. Să vă spun că lucram 24 de ore sau 8 ore ture de dimineață și 8 ore ture de seară cu o singură trusă de urgență pe care o aveam? Știți foarte bine acele seringi pe care trebuia să le avem, două de 20, patru de 10, patru de cinci și cu asta trebuia să ne facem activitatea”, a completat Lia Temciuc.

Lidera Sindicatului „Sanitas” spune că și-a început activitatea medicală la Spitalul de Recuperare, dar care înainte era Spitalul nr. 1. Ulterior s-a înființat Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani.

Ca să vă dau exemplu, eu la începutul activității mele am fost repartizată la Spitalul de Recuperare, care înainte era Spitalul nr. 1, iar când s-a deschis Spitalul de Urgență „Mavromati” din Botoșani, pe Secția Medicală I erau patru sectoare de activitate. Un sector avea 104 paturi, erau patru sectoare, iar noi eram doar 12 asistenți medicali, plus asistenta șefă. Activitatea știm cu toții cum o făceam, dar am făcut-o cu brio și mă mândresc cu asta”, a adăugat Lia Temciuc.

Având în vedere tema simpozionului – „Profesia de asistent medical – provocări în procesul de îngrijiri de sănătate” – botoșăneanca s-a arătat nedumerită de evoluția inteligenței artificiale și în sistemul sanitar și dacă o să se ajungă să se vorbească despre ea ca o provocare a muncii zilnice.

În ciuda faptului că nu aveai cu ce lucra, nu aveai materialele necesare activității, am știut să facem față. Acum, depășind acel stadiu, ajungem pe parcurs la ziua de astăzi, la provocările de astăzi. Poate o să ajungem să vorbim și despre inteligența artificială, oare o să ajungem și acolo? Toate sunt provocări”, a spus în final Lia Temciuc.

În paralel cu activitatea de joi dimineață de la Rapsodia, la Cucorăni au loc alte conferințe ocazionate de „Zilele Medicale Botoșănene”.









 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Un nou consilier va depune jurământul în plenul unei ședințe extraordinare la Botoșani!

astăzi, 09:15

Ședința extraordinară de pe 23 ianuarie se va desfășura prin mijloace electronice, de la ora 10:00. Pe ordinea de zi a ședinței sunt trei proiecte, printre care se află și depunerea jurăm...

Gafa unui funcționar din urmă cu 40 de ani i-a dat viața peste cap unui botoșănean. „S-a mers din greșeală în greșeală”

Monday, 20 January 2025

Un bărbat din județul Botoșani se află într-o situație complicată. S-a întâmplat chiar înaintea sărbătorilor de iarnă când a fost nevoit să își schimbe b...

Angajații din cultura botoșăneană au protestat de Ziua Culturii Naționale: „Nu am primit nicio reacție” / „Deocamdată așteptăm”

Thursday, 16 January 2025

Salariații din instituțiile de cultură din județul Botoșani, implicit cei din cadrul Muzeului Județean, au ales să protesteze de Ziua Culturii Naționale. În timp ce în municipiul r...