În cadrul dezbaterilor purtate la Instituția Prefectului, după protestul medicilor de familie din județul Botoșani, un cadru medical cere zile libere pentru angajați în vederea realizării prevenției.
Dr. Mariana Munteanu din Havârna spune că, în toate statele civilizate din lume, persoanele asigurate știu că o dată pe an trebuie să se prezinte la medic pentru efectuarea unor analize de rutină. În caz contrar, cetățenii vor suporta consecințele dacă află între timp că suferă de vreo afecțiune.
Astfel, cadrul medical a solicitat ajutor din partea prefectului județului Botoșani, Sorin Cornilă.
„Noi facem și prevenție și este foarte importantă. Ca să putem face aceste consultații de prevenție, pacientul trebuie să vină la noi. În general este vorba despre pacientul asimptomatic, iar el nu vine. Atunci cum putem să le facem noi analizele preventive? Foarte puțini vin la medic să își facă analize să vadă cum se simt. Atunci când s-au făcut acele evaluări naționale la persoanele asigurate și la persoanele neasigurate s-au descoperit foarte multe afecțiuni. Propunerea mea către dumneavoastră este să fim ajutați legislativ, ca aceste controale de prevenție să devină obligatorii. Guvernul să găsească o modalitate. În toate statele civilizate persoanele asigurate știu că trebuie să se prezinte, mai primesc înștiințări acasă că o dată pe an trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru analize, iar acele analize sunt obligatorii. Pentru că dacă nu le fac și atunci s-ar fi putut identifica o anumită afecțiune, va suporta anumite consecințe”, a declarat dr. Mariana Munteanu.
„Noi trebuie să ne civilizăm și să ne educăm pacienții”
Cadrul medical a motivat solicitarea de zile libere pentru angajați, deoarece mulți pacienți refuză să își rupă din concediul de odihnă pentru aceste analize.
„Noi trebuie să ne civilizăm și să ne educăm pacienții în ceea ce privește prevenția. Dar nu putem face singuri, este o propunere. Sunt persoane salariate, iar ei ca să plece să își facă analize ar putea doar în timpul concediului de odihnă, dar poate nu vrea să își rupă din concediul de odihnă. Poate se găsește o formulă legislativă, ca acel om care lucrează să aibă liber o zi, două pe an pentru aceste controale de prevenție”, a adăugat Mariana Munteanu.
La acest subiect a intervenit și Paul Șerban, președintele Asociației Medicilor de Familie din Botoșani, care a spus că o astfel de inițiativă legislativă a existat, dar care ulterior s-a întors împotriva medicului de familie.
„Țin să vă amintesc că, în Ordonanța 150/2000 prin care s-a anulat Legea 145 care a pus bazele noului sistem de asigurări de sănătate, era prevăzut faptul că acești pacienți sunt obligați să facă examene de bilanț în fiecare an și, dacă nu se prezintă iar ulterior se descoperă ceva, trebuie să suporte consecințele. S-a transformat în norme, că suntem noi obligați să facem 80% dintre pacienți, iar cei de la Casă veneau și ne sancționau că n-am făcut aceste examene de bilanț. Deci totul s-a întors împotriva noastră”, a declarat în cadrul dezbaterilor Paul Șerban, președintele Asociației Medicilor de Familie din Botoșani.
La cele semnalate, prefectul Sorin Cornilă și-a arătat disponibilitatea și le-a promis că va face tot ce îi stă în putință în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu.