Pacientul român are dreptul prin lege la o a doua opinie medicală, iar, în acest sens, poate solicita, gratuit, o singură dată, înregistrările de înaltă performanță a investigațiilor medicale de tip CT, RMN și inclusiv toate datele medicale ce îl privesc, spune Doctorul Zilei.
Prevederea legală introdusă de Parlament în Legea 46/2003 a trecut aproape neobservată, atât de pacienți, dar și de medici. Așa cum relevă un studiu realizat de Intermedicas, singura clinica de second opinion din România, 95% dintre pacienții români, adică peste 4 milioane de pacienți anual, nu știu că au dreptul să solicite second opinion atunci când un diagnostic necruțător se abate asupra lor.
„În România, peste 50.000 de decese sunt înregistrate anual din cauza cancerului și mai puțin de 1% solicită second opinion. De aceea, prin serviciul de Second Opinion și prin comisia Tumor Board ne-am dorit să aplicăm și în România practici medicale de succes din afară, care pot crește semnificativ rata de supraviețuire a pacienților și totodată să încurajăm colaborările interdisciplinare pentru cazurile complicate”, a spus Ana-Maria Marian, managing partner, potrivit sursei citate.