Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani au anunțat faptul că, până pe 1 februarie, nu vor mai fi efectuate programări în cadrul Cabinetului de Cardiologie al unității medicale.
Asta deoarece lista programărilor a ajuns deja spre finalul lunii iulie. Nu este prima dată când cetățenii județului Botoșani se confruntă cu probleme de acest gen. De exemplu, unii pacienți care își făceau o programare în octombrie ajungeau abia în luna mai să meargă la consult, iar asta se întâmpla în cazuri fericite.
Programări după un nou sistem
Ștefan Bercea, directorul medical al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, a susținut că au testat un nou sistem de programare și că, în perioada în care a fost implementat, nu au existat reclamații. Astfel, până pe 1 februarie acest sistem va fi pus la punct, iar pacienții vor putea fi consultați de un medic mult mai ușor.
„După o săptămână de aplicare a noului sistem nu au mai fost reclamații cu privire la Cabinetul de Cardiologie și cred că aceasta va fi varianta pe care o vom adopta. Ajunseserăm cu programările la finalul lunii iulie”, a declarat dr. Ștefan Bercea, director medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani.
Potrivit cadrului medical, de la 1 februarie va exista un asistent care se va ocupa strict de acest aspect. Adică, acesta va prelua toți pacienții și va decide dacă este de competența Cabinetului de Cardiologie sau dacă trebuie să fie consultați de un alt medic.
Mulți pacienți se adresau Cabinetului de Cardiologie doar pentru a primi rețeta medicală, însă această rețetă poate fi solicitată și de la medicii de pe alte specialități, cum ar fi Medicină Internă sau Geriatrie, susțin reprezentanții spitalului.
„Foarte mulți se prezintă pentru rețeta medicală periodică, dar care poate fi oferită și de medicii de pe alte specialități, cum ar fi geriatrie sau medicină internă. Nu știu de ce medicii de familie nu recomandă și aceste specialități (...) Este același număr de telefon la care pot suna, doar că programările au fost predate altui asistent, deoarece un singur asistent trebuia să răspundă la telefon, iar astfel perturba activitatea medicală desfășurată în cabinet. Astfel, o singură persoană preia toți pacienții și stabilește dacă trebuie să meargă la medicină internă sau dacă trebuie să rămână la cardiologie”, explică medicul Ștefan Bercea.
„Nu toți ne permitem consultații la privat”
Cu toate acestea, pacienții susțin că există și o „rea voință” din partea personalului medical. O botoșăneancă a povestit că a mers, luni dimineață, în Ambulatoriu pentru a-și face o programare, însă s-a „izbit” de un mare obstacol: „programările încep după 15 februarie.”
„Da, am fost luni dimineața să-mi fac o programare la cardiologie, în Policlinică, nu era niciun pacient care să aștepte la ușă, și totuși doamna asistentă mi-a zis că programările încep să se facă din 15 februarie. Mă întreb, nu este și rea-voință din partea medicilor?”, a arătat o botoșăneancă.
La fel ca toți ceilalți pacienți, botoșăneanca a făcut o comparație cu sistemul privat, acolo unde lucrurile stau cu totul diferit.
„De ce la privat se fac programările mult mai repede? Și după ce se face programare în policlinica câte luni mai trebuie să așteptăm pentru o consultație? Nu toți ne permitem consultații la privat”, susține femeia.