Tu stii ce mananci? Cateva lucruri pe care ar trebui sa le cunosti, inainte de a iesi la gratar cu copiii

De ce trebuie sa tii cont atunci cand oferi carne la gratar celui mic? Carnea trebuie sa fie proaspata, preparata in conditii de igiena, focul sa nu fie pe carbuni, iar varsta copilului sa fie adecvata. O sumedenie de factori de care trebuie sa tii cont, nu-i asa?

Pentru ca lucrurile sa fie mai usoare pentru tine in luarea unei decizii, Ziare.com a intrebat specialisti in nutritia copilului care este parerea lor despre acest mod de preparare a carnii. De asemenea, vom prezenta si cateva studii care spun, totusi, ca fumul este toxic in mancare.

Cum preparam gratarul?

"In general, preparatele la gratar se recomanda dupa ce copilul are o capacitate buna de masticatie", spune Dr. Valeria Herdea, medic de familie, pediatru si presedinte al Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF).

Ceea ce gatim noi pana atunci poate fi preparat in casa, prin fierbere sau prin aburi.

Chiar si cand copilul mai creste, in afara de a respecta prospetimea si calitatea carnii, trebuie sa avem foarte mare grija in ce gratar o preparam, cum i-o oferim si cat suntem de curati.

"Daca nu suntem curati, o mancare la gratar se poate solda cu o enterocolita foarte urata care se termina la spital", ne atentioneaza dr. Herdea.

"Inainte de a duce copilul la un gratar intr-o poiana, trebuie sa ne asiguram ca avem toate conditiile de igiena, pentru a nu ajunge la imbolnaviri".

Daca totusi ajungem "la un gratar", trebuie sa tinem cont ca nu este recomandata carnea tocata.

"Exclus orice fel de produs tocat, congelat, conservat, de la mititel si pana la chiftea sau orice altceva. Se administreaza copilului carne proaspata, carne care are cel putin 48 de ore de la taierea animalului, pentru ca nu e bine nici in momentul taierii animalului, deci nu facem pomana porcului si ii dam copilului", mai spune medicul.

"Atunci cand nu exista alergii cunoscute, prima indicatie ramane salaul, ramane pastravul, ramane dorada sau codul alb, care nu produc alergii. Dupa aceea, vorbim de carne de pui sau curcan crescuti in conditii ecologice. Si abia apoi vorbim despre vita", explica dr. Valeria Herdea.

Si dr. Bodea Raluca Simona, medic primar pediatru, recomanda sa fim atenti la calitatea carnii si la prospetimea ei, pentru ca acest tip de preparare (la gratar) nu distruge eventualii microbi sau paraziti de contaminare.

"Atentie la calitatea focului! Va sugerez doar foc cu lemn de calitate, bine uscat, folosit in gastronomie la prepararea afumaturilor de calitate. Nu folositi carbuni. Nu folositi aprindere cu gaz lichid sau petrol", completeaza dr. Bodea, facand trimitere la studiile care au demonstrat ca fumul poate fi cancerigen. Citeste continuarea pe ziare.com...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolojan este noul președinte al PNL. Iftime intră în conducerea partidului!

Monday, 25 November 2024

Potrivit unor surse politice, liberalii au hotărât, în unanimitate, ca șefia PNL să fie preluată de șeful CJ Bihor, Ilie Bolojan. Potrivit surselor Antena 3 CNN, echipa lui Bolojan...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…”

Monday, 25 November 2024

„O altă situație care mă face să mă întreb dacă cei aflați la conducerea județului au avut ochii închiși când au făcut administrație. Chiar nu a văzut nimeni că oa...

FC Botoșani - Poli Iași 1-1. Remiză în derby-ul Moldovei!

Monday, 25 November 2024

Partida a început bine pentru elevii lui Liviu Ciobotariu, iar prima ocazie a avut-o în minutul 7, prin Chică-Roșă. Poli Iași a revenit cu replica, iar în minutul 11 Roman a lovi...