Tu stii ce mananci? Cateva lucruri pe care ar trebui sa le cunosti, inainte de a iesi la gratar cu copiii

De ce trebuie sa tii cont atunci cand oferi carne la gratar celui mic? Carnea trebuie sa fie proaspata, preparata in conditii de igiena, focul sa nu fie pe carbuni, iar varsta copilului sa fie adecvata. O sumedenie de factori de care trebuie sa tii cont, nu-i asa?

Pentru ca lucrurile sa fie mai usoare pentru tine in luarea unei decizii, Ziare.com a intrebat specialisti in nutritia copilului care este parerea lor despre acest mod de preparare a carnii. De asemenea, vom prezenta si cateva studii care spun, totusi, ca fumul este toxic in mancare.

Cum preparam gratarul?

"In general, preparatele la gratar se recomanda dupa ce copilul are o capacitate buna de masticatie", spune Dr. Valeria Herdea, medic de familie, pediatru si presedinte al Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF).

Ceea ce gatim noi pana atunci poate fi preparat in casa, prin fierbere sau prin aburi.

Chiar si cand copilul mai creste, in afara de a respecta prospetimea si calitatea carnii, trebuie sa avem foarte mare grija in ce gratar o preparam, cum i-o oferim si cat suntem de curati.

"Daca nu suntem curati, o mancare la gratar se poate solda cu o enterocolita foarte urata care se termina la spital", ne atentioneaza dr. Herdea.

"Inainte de a duce copilul la un gratar intr-o poiana, trebuie sa ne asiguram ca avem toate conditiile de igiena, pentru a nu ajunge la imbolnaviri".

Daca totusi ajungem "la un gratar", trebuie sa tinem cont ca nu este recomandata carnea tocata.

"Exclus orice fel de produs tocat, congelat, conservat, de la mititel si pana la chiftea sau orice altceva. Se administreaza copilului carne proaspata, carne care are cel putin 48 de ore de la taierea animalului, pentru ca nu e bine nici in momentul taierii animalului, deci nu facem pomana porcului si ii dam copilului", mai spune medicul.

"Atunci cand nu exista alergii cunoscute, prima indicatie ramane salaul, ramane pastravul, ramane dorada sau codul alb, care nu produc alergii. Dupa aceea, vorbim de carne de pui sau curcan crescuti in conditii ecologice. Si abia apoi vorbim despre vita", explica dr. Valeria Herdea.

Si dr. Bodea Raluca Simona, medic primar pediatru, recomanda sa fim atenti la calitatea carnii si la prospetimea ei, pentru ca acest tip de preparare (la gratar) nu distruge eventualii microbi sau paraziti de contaminare.

"Atentie la calitatea focului! Va sugerez doar foc cu lemn de calitate, bine uscat, folosit in gastronomie la prepararea afumaturilor de calitate. Nu folositi carbuni. Nu folositi aprindere cu gaz lichid sau petrol", completeaza dr. Bodea, facand trimitere la studiile care au demonstrat ca fumul poate fi cancerigen. Citeste continuarea pe ziare.com...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Casă în pericol, semnal de alarmă tras de pompieri!

Saturday, 1 February 2025

O casă din orașul Darabani a fost în pericol, sâmbătă seara, după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins. Pompierii militari de la Punctul de Luc...

Remiză între FC Botoșani și Sepsi. Arbitrul a oferit faza meciului!

Saturday, 1 February 2025

Meciul a început cu un gol marcat de Mitrov în minutul 4, după un contraatac fulgerător al gazdelor, însă reușita a fost anulată pentru ofsaid. Decizia a fost confirmată din ca...

Cum și-a cumpărat Cristina Ciobănașu prima mașină. ”M-a învățat să fiu responsabilă și calculată!”

Saturday, 1 February 2025

Ruxandra Ion a reușit întotdeauna să ajungă în top cu producțiile pe care le-a lansat. Cunoscuta producătoare a făcut istorie, întâi la PRO TV, iar apoi la Antena 1. A creat magie și poveș...