Unsprezece femei au născut la domiciliu de la începutul anului 2024 și până în prezent. Medicii spun că acestea reprezintă cazuri complet nedispensarizate, însă după naștere toți copiii au fost bine.
„Nașterile acasă au fost pur accindentale. Au fost paciente din mediul rural la distanță de Maternitate, în special multipare la care nașterea a decurs rapid. Din fericire, toți copiii au fost bine”, a declarat dr. Carmen Zaboloteanu, medic șef Secția de Neonatologie a Maternității din Botoșani.
Pe lângă acestea, medicul Carmen Zaboloteanu spune că la nivel național s-a creat o utopie cu privire la nașterile acasă.
„Se creează un mit a ceva ce nu tot timpul se concretizează”
Cadrul medical spune că aceste nașteri voluntare la domiciliu merg pe un trend ascendent pe fondul mediatizărilor. Problema cea mai mare este faptul că aceste nașteri nu sunt monitorizate, nu beneficiază de medicație și nici nu sunt efectuate de personal medical autorizat.
Până în momentul de față, la Botoșani nu s-au înregistrat cazuri de gravide care să dorească să nască acasă în mod voluntar, cu excepția cazurilor mai sus menționate care au fost accidentale.
„Nu avem și sperăm să nu avem cazuri la Botoșani, deși probabil va crește procentul în perioada viitoare de nașteri voluntare la domiciliu datorită acestor mediatizări. O mare problemă într-un spital este că se promovează foarte mult în mediul online, în media, o utopie de nașteri. Sunt persoane care au anumite studii care le pot permite să asiste la nașteri, fără să fie medici, fără să fie personal medical, dar au aceste studii și promovează foarte mult în rândul gravidelor și a viitorilor părinți nașterile nemedicalizate, o naștere fără durere și creează un mit a ceva ce nu tot timpul se concretizează”, a adăugat Carmen Zaboloteanu.
În urma acestor informații răspândite, cum că va fi o naștere fără durere, foarte multe femei își doresc să nască acasă. Din nefericire, unele s-au soldat cu deces matern.
„Din nefericire, au fost câteva cazuri în zona Moldovei. Din fericire, nu am avut încă aici (...) Acestea s-au soldat cu deces matern din cauza acestor nașteri la domiciliu voluntare, fără medicație, fără personal medical autorizat. Aceste promovări ale unor utopii de nașteri nemedicalizate creează niște mari speranțe în rândul viitoarelor mămici în privința nașterii, iar ele au dezamăgiri în momentul în care se întâmplă. Sunt foarte multe riscuri care trebuie preîntâmpinate”, a completat medicul botoșănean.
„30 – 40% dintre gravide nu au fost niciodată la medic”
O altă situație îngrijorătoare face referire la faptul că foarte multe dintre femei nu își monitorizează sarcina. Asta fie din cauza sărăciei, fie din cauza distanței față de un cabinet medical sau spital.
„În județul Botoșani încă sunt foarte multe sarcini complet nedispensarizate. Undeva, 30 – 40% dintre gravide care nu au fost niciodată la medic, nu au făcut nici măcar o intervenție chirurgicală, sunt persoane care au cinci, 10 copii și nu știu ce RH au sau grupa de sânge, lucruri obligatorii de monitorizat într-o sarcină”, a mai spus Carmen Zaboloteanu.
Cadrul medical arată că din cauza neglijenței apar foarte multe complicații la naștere atât pentru mamă, cât și pentru copil.