”Consider că toți românii, indiferent de veniturile realizate, trebuie să beneficieze de pachetul minim de servicii medicale. Afirmația mea a avut în vedere pachetele medicale extinse, respectiv posibilitatea ca fiecare asigurat să își poate adăuga servicii medicale suplimentare cum ar fi cele dentare, acoperirea cheltuielilor cu contribuția la medicamente, îngrijirea la bătrânețe sau în caz de invaliditate temporară sau permanentă, recuperare medicală etc. Astfel, putem asigura o mai bună finanțare a sistemului și crește eficiența sa”, a ținut să precizeze sâmbătă Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, într-un mesaj transmis HotNews.ro.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, declarase vineri, la o conferinţă pe teme medicale, că din punctul său de vedere ar trebui să existe două pachete de servicii de sănătate în funcţie de cuantumul contribuţiei plătite la asigurările de sănătate.
”Sunt multe schimbări care în sănătate trebuie să se schimbe. Plătim, ştiţi foarte bine cu toţii, indiferent de venit mai mult sau mai puţin, dar tipul de serviciu pe care-l primim în schimb este acelaşi. (...) În funcţie de cât plăteşti pe CASS să ai mai multe variante. Primul pachet de bază, ai un alt venit care se plăteşte la CASS, cei cu o contribuţie mai mare al doilea pachet, cu un alt tip de serviciu. Asta e sistemul logic. (...) Dacă plătim diferit e normal să fie mai multe variante de pachete de servicii, pe care un contribuabil să le primească. E normal să fie abordarea. (...) Bine ar fi să fie cât mai repede. Discutăm cu Ministerul Sănătăţii, vedem care sunt modificările legislative, care e impactul şi facem cât mai repede”, a declarat vineri ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.
Sâmbătă, ministrul a făcut un pas înapoi, după ce ideea sa a fost criticată inclusiv din interiorul PSD. ”În primul rând, cred cu tărie că fiecărui cetățean trebuie să-i fie respectat dreptul constituțional de a-i fi ocrotită sănătatea. Totodată, consider că un sistem de servicii funcțional este acela care se bazează pe principiile echității, universalității şi solidarității, nicidecum unul care sa ducă la comportamente discriminatorii. În acest sens, declarația mea a vizat o mai bună administrare a fondurilor în sistemul medical și, implicit, o îmbunătățire a serviciilor medicale, nicidecum o adâncire a inegalității sociale.În prezent, există un singur pachet minimal asigurat de stat iar accesul la serviciile de sănătate este un drept universal pentru toți cetățenii”, mai spune sâmbătă ministrul social-democrat.