Suspiciuni legate de prezența noii tulpini Covid-19 în Havârna. Probe trimise la Suceava pentru verificare secvențială

Suspiciuni legate de prezența noii tulpini Covid-19 în Havârna. Probe trimise la Suceava pentru verificare secvențială

Autoritățile din județul Botoșani iau în calcul ipoteza ca, în ceea ce privește situația epidemiologică din comuna Havârna, să fie vorba despre prezența noii tulpini de Sars-CoV-2. Vineri dimineață, s-au trimis mostre biologice către laboratorul universitar din Suceava în vederea stabilirii cu exactitate a acestui aspect, a declarat coordonatorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliței.

Potrivit acesteia, probele de laborator colectate locuitorilor din Havârna indică o încărcătură virală amplificată comparativ cu cele colectate din alte zone. În plus, statisticile arată că fenomenul a evoluat diferit în singura unitate administrativ-teritorială din Botoșani plasată sub carantină.

„Având în vedere că, în ultima perioadă, rata de contagiozitate a fost foarte mare pe zona respectivă, am luat legătura cu colegii de la laboratorul PCR și confirmă faptul că graficul de amplificare este foarte amplu, acea curbă care apare pe aparat. Din statistici și din cum merge răspândirea virusului acolo, s-a pus un semn de întrebare. Și în alte localități existau focare familiale, dar, de exemplu, din șapte cinci erau pozitivi și doi erau negativi. Acum, unde am opt membri, toți sunt pozitivi, unde am 11, toți sunt pozitivi. Deci ceva se întâmplă. Plus că s-a răspândit foarte repede, în două-trei săptămâni, am avut peste 60-70 de cazuri și ceva nu este ok”, a explicat Adăscăliței.

Rezultatele ar urma să fie comunicate săptămâna viitoare. Managerul DSP a afirmat că speră într-o coincidență, cu referire la eventualele rezultate și ceea ce indică analizele efectuate în Botoșani.

„Astăzi am trimis probe de la Havârna la Suceava, la Universitate, unde este laboratorul care face teste secvențiale. Durează câteva zile până vin rezultatele, undeva pe miercuri cred că vin. Sper să nu fie noua tulpină, să fie doar o coincidență. Dar pentru lămuri și siguranță, a fost cea mai bună decizie să trimitem probe”, a mai spus medicul.

Ea a precizat că noua tulpină nu reprezintă un semnal de alarmă din punctul de vedere al evoluției afecțiunii în sine, ci doar din cel al evoluției răspândirii comunitare.

„Noua tulpină nu reprezintă pericolul ca oamenii să dezvolte o formă mai severă. Singura diferență față de Covid-19 obișnuit, așa cum îl știm, este această contagiozitate mult mai crescută”, a afirmat managerul DSP.

Comuna Havârna a fost carantinată miercuri, în urma unei decizii a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, avizată de Institutul Național de Sănătate Publică, dată la care unitatea depășise 12 infecții cu Covid-19 per mia de locuitori.

 

Spune-ne opinia ta