Se zice că nici „așteptarea moarte n-are”, însă pentru zeci de bolnavi care trec zilnic pragul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, și care își așteaptă rândul să intre în cabinetul medicului specialist, această așteptare parcă nu se mai termină, iar boala nu poate fi pusă în „stand-by”.
Zilnic, aproximativ 70 de botoșăneni cu probleme oncologice stau pe holurile spitalului așteptându-și rândul în cabinet în funcție de programarea făcută în prealabil. Programare care, de cele mai multe ori, se decalează cu zecile de minute sau chiar cu orele. Să stai în picioare, în căldură, nemâncat și fără apă, preț de câteva ore, nu este ușor pentru un om care se luptă cu boala.
Această situație nu este unică, deoarece poate fi întâlnită și la alte cabinete ale spitalului (de exemplu, la cabinetul de diabet sau la ortopedie și traumatologie), din ceea ce relatează pacienții.
Astăzi (n.r. 20.07.2023), de exemplu, la ora 11:00 erau în jur de 10 botoșăneni care așteptau pe hol, iar la ora 09:00 situația era și mai grea pentru bolnavi.
Sunt pacienți care povestesc că se învoiesc de la muncă să ajungă la timp la programare, bătrâni care vin din capătul celălalt al județului sau tineri care se luptă cu boala. Unii dintre aceștia nici nu mai apucă să intre la consult, deoarece timpul de așteptare este prea mare. Pe de altă parte, alții preferă să își caute un medic la un cabinet privat, chiar dacă trebuie să scoată din buzunar sume de bani.
În evidențele medicilor de la „Mavromati” sunt 8.500 de botoșăneni cu probleme oncologice, dar aceștia susțin că în realitate numărul bolnavilor de cancer este mult mai mare. Sunt unii care nu se prezintă la spital, dar mai sunt și cetățeni care preferă să se trateze la o unitate sanitară privată în locul celei de stat.
Tot mai mulți tineri bolnavi de cancer
Cadrele medicale susțin că an de an numărul bolnavilor de cancer crește. Îngrijorător este faptul că sunt și mulți tineri diagnosticați cu cancer.
„În evidența oncologică sunt aproximativ 8500 pacienți cu cancer, iar lunar sunt luați în evidență 100 – 134 de pacienți. Astfel că, în primele șase luni au fost luați în evidență un număr de 690 de persoane cu cancer. O statistică a cabinetului arată că din cele 340 de persoane cu cancer nou luate în evidență în primul trimestru al anului 2023, cele mai multe sunt reprezentate de cancerele bronho-pulmonare, urmate de cele colo-rectale, cancerul de sân, de prostată, vezică urinară și cele gastrice fiind cele mai puține”, a declarat dr. Movanu Mirela, șef Secție Oncologie în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
Cel mai vârstnic pacient aflat în evidențele spitalului are 94 de ani, iar cel mai tânăr are 18 ani, însă sunt mult mai multe cazuri în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 17 ani. Aceștia sunt tratați în centrele universitare.
Potrivit cadrelor medicale botoșănene, în 2023 a crescut numărul bolnavilor spitalizați pe o perioadă mai lungă. Astfel, în primele șase luni ale anului 2022 au fost internați pe mai multe zile un număr de 785 de pacienți, pe când în 2023 au fost internați 989.
Prezentările în policlinică pentru consultații au rămas cam la același nivel ca în anul 2022, iar internările de zi la fel.
În ultimii 10 ani a avut loc o creștere a numărului de cazuri de cancer în rândul persoanelor cu vârste sub 50 de ani. Specialiștii spun că tinerii ajung să se îmbolnăvească din cauza alimentației necorespunzătoare, a stresului, a sedentarismului și a unui stil de viață total nesănătos.
„Faptul că cea mai mare creștere a cazurilor de cancer la tineri a avut loc la tipurile de cancer gastrointestinale – colorectal, dar și la nivelul esofagului, stomacului, pancreasului, căilor biliare, ficatului și vezicii biliare – face și mai credibilă legătura cu dieta. Alte tipuri de cancer care apar tot mai des în rândul tinerilor, precum cancerul de sân, rinichi și endometru, ar putea fi cauzate de obezitate. Alte schimbări care au avut loc în ultimii ani, stilul de viață sedentar, modificări ale programului de somn și expunerea repetată la lumini puternice pe timpul nopții, care pot afecta ritmul circadian și metabolismul, mai sunt printre factori”, a adăugat dr. Movanu Mirela.