Sezonul pepenilor verzi și sfaturile specialiștilor: Cum alegi un harbuz proaspăt

Cunoscut sub denumirea de harbuz în Moldova, Bucovina, Basarabia şi Maramureş, lubeniţă în Banat şi Oltenia sau curcubete în Ardeal, pepenele este cultivat în lumea întreagă pentru fructul său voluminos şi comestibil.

Sunt câteva lucruri la care trebuie să fim atenţi atunci când cumpărăm un harbuz, spune prorectorul Universității de Ştiinţele Vieţii “Ion Ionescu de la Brad din Iaşi”, Vasile Stoleru.

Iată recomandările specialistului:

1. Un pepene bun e în primul rând un pepene proaspăt. Ne uităm la codiţă. Codiţa trebuie să fie verde, obligatoriu. Dacă e uscată, mai bine fugiţi de el, pentru că e un pepene care a stat mult timp, cel puţin două săptămâni stă în soare şi se usucă. Căutaţi un pepene cu codiţa verde. Poate că nu e recoltat chiar în ziua aia, dar nu e mai vechi de 24 sau 48 de ore.

 

2. Trebuie să ne uităm la perişorii care sunt pe codiţă, să fie ajunşi la maturitate, să nu fie transparenţi, să nu fie albi - sidefaţi. În momentul în care pedunculul este viu şi perişorii se văd, sunt maro, înseamnă că e un pepene care este deja matur.

3. Apoi, dacă este un pepene care a stat pe sol, putem să ne uitam după pata opusă soarelui, care trebuie să fie de un galben foarte colorat.

4. Un pepene care la atingere are un sunet gol pe interior înseamnă că e un pepene care e deja supra-maturat. Sunetul trebuie să fie undeva între butoi gol şi butoi plin.

5. Ne interesează să fie suculent. Ne interesează să fie un pepene de mărime medie, nu unul de 15-20 de kilograme, sau unul care nu e ajuns la maturitate.

O mărime medie a unui harbuz, spune specialistul, este unul de 4 kilograme. Apreciaţi pentru conţinutul extrem de bogat în apă (cca. 90% apă), harbujii sunt folosiţi adesea în diete pentru slăbit.

Pe terasele de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre feliile de pepene, potrivit tăiate, sunt servite ca desert, cu cuburi de gheaţă deasupra. Însă, spune prorectorul USV, fructul zemos de harbuz se potriveşte foarte bine şi alături de o selecţie de brânzeturi, relatează Ziarul de Iași.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Premiul de debut al Memorialului Ipotești pentru anul 2024 i-a fost acordat poetei Simona Sigartău

astăzi, 15:23

Duminică, 15 iunie 2025, a avut loc în Amfiteatrul „Laurențiu Ulici” al Memorialului Ipotești, cea de-a XXVII-a gală de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Emi...

Decizia magistraților în dosarul ucraineanului care și-a împușcat prietenul la Dorohoi!

astăzi, 15:04

Astăzi, 16 iunie, magistrații Tribunalului Botoșani au admis sesizarea din oficiu și au constatat legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive dispusă faţă de inculpatul Kiriiak&nb...

Tiana Cilibiu câștigă Marele Trofeu al Festivalului Internațional „HermannstadtFest” 2025! (Foto)

astăzi, 14:10

Tânăra artistă Tiana Ecaterina Cilibiu, din Botoșani, a fost desemnată câștigătoarea Marelui Trofeu al Festivalului Internațional „HermannstadtFest”, ediția a XIII-a, d...