Studiu. Răceala obișnuită ar putea da un grad de protecție în fața COVID-19

Studiu. Răceala obișnuită ar putea da un grad de protecție în fața COVID-19

Apărarea naturală a organismului împotriva răcelilor obișnuite ar putea oferi și o anumită protecție împotriva COVID-19, sugerează un studiu citat de BBC.

Studiul publicat în Nature Communications, preluat de Digi24, a implicat 52 de persoane care locuiau cu cineva care tocmai fusese infectat cu COVID-19.

Cei care au dezvoltat o „bancă de memorie” de celule imunitare specifice după răceală – pentru a ajuta organismul să prevină alte atacuri ale virozei– au părut să aibă un risc mai mic să se îmbolnăvească de COVID.

Experții spun însă că nimeni nu ar trebui să se bazeze doar pe această apărare și că vaccinurile rămân esențiale pentru protecția în fața COVID-19.

Totuși, oamenii de știință cred că descoperirile lor ar putea oferi o perspectivă utilă asupra modului în care sistemul de apărare al organismului uman luptă împotriva virusului.

COVID-19 este cauzat de un tip de coronavirus, iar unele răceli sunt cauzate de alte coronavirusuri - așa că oamenii de știință s-au întrebat dacă imunitatea împotriva unuia ar putea ajuta în lupta împotriva SARS CoV2.

Dar experții avertizează că ar fi o „greșeală gravă” să credem că oricine a răcit recent este protejat automat împotriva COVID-19 - deoarece nu toate răcelile sunt cauzate de coronavirusuri.

Echipa de la Imperial College London a vrut să înțeleagă mai bine de ce unii oameni fac COVID după ce au fost expuși la virus, iar alții nu.

Ei și-au concentrat studiul pe o parte crucială a sistemului imunitar al organismului - celulele T.

Unele dintre aceste celule T ucid orice celule infectate de o amenințare specifică - de exemplu, un virus de răceală.

Și, după ce răceala a trecut, unele celule T rămân în organism ca bancă de memorie, gata să ridice o apărare la următoarea întâlnire cu virusul.

În septembrie 2020, cercetătorii au studiat 52 de persoane care nu fuseseră încă vaccinate, dar care locuiau cu persoane care tocmai fuseseră testate pozitiv pentru COVID-19.

Jumătate din grup a făcut COVID în timpul perioadei de studiu de 28 de zile, iar jumătate nu s-a îmbolnăvit.

S-a descoperit că o treime dintre persoanele care nu au făcut COVID au niveluri ridicate de celule T cu memorie specifice pentru răceală în sânge. Acestea au fost probabil create atunci când organismul a fost infectat cu un alt coronavirus uman strâns înrudit - cel mai frecvent fiind o răceală obișnuită, spun ei.

Cercetătorii iau în calcul și alte variabile - cum ar fi ventilația și cât de apropiat a fost contactul cu cei infectați - care ar putea avea un impact asupra situației.

Dr. Simon Clarke, de la Universitatea din Reading, a spus că, deși acesta a fost un studiu relativ mic, a contribuit la înțelegerea modului în care sistemul nostru imunitar luptă împotriva virusului și ar putea ajuta la viitoarele vaccinuri.

„Aceste date nu ar trebui să fie suprainterpretate. Pare puțin probabil ca toți cei care au murit sau au făcut o formă mai gravă de COVID să nu fi avut niciodată o răceală cauzată de un coronavirus”, a avertizat el.

„Și ar putea fi o greșeală gravă să credem că oricine a răcit recent este protejat împotriva COVID-19, deoarece coronavirusurile reprezintă doar 10-15% dintre răceli”, a mai spus cercetătorul.

Profesorul Ajit Lalvani, autorul principal al studiului, spune că vaccinurile sunt cheia pentru protecția în fața SARS CoV-2.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziția „Sacrul în artă” la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești!

astăzi, 13:29
15

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a un...

Botoșăneanul care a ucis-o pe Mihaela, trimis în judecată!

astăzi, 12:56
176

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui P.F., în vârstă de 54 de ani, din municipiul Botoşani....

Vrei să cânți în fanfara Jandarmeriei Române?

astăzi, 12:42
29

Centrul de Instruire pentru Muzici Militare al Ministerului Apărării Naționale a alocat în acest an 3 locuri pentru nevoile Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cursul de for...