Starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile

Starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile

Guvernul a decis ca de mâine să prelungească starea de alertă cu încă 30 de zile. Anunţul a fost făcut de Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi dr. Raed Arafat, şeful Departamentului de Urgenţă. Decizia Guvernului urmează să fie votată de Parlament.

În urma şedinţei de Guvern de marţi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut câteva precizări legate de decizia de a prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile, din 17 iunie.

Astfel, Tătaru a spus că se vor deschide grădiniţele şi afterschool-urile peste vară, sălile de sport şi bisericile, însă cu păstrarea măsurilor sanitare stricte şi a distanţării fizice.

Tătaru a spus că măsurile de relaxare trebuie luate treptat pentru a reduce cât mai mult riscul de îmbolnăvire cu Covid-19. Ministrul Sănătăţii a mai spus că sunt permise evenimente organizate în interior la care pot participa 20 de persoane, în timp ce în exterior, numărul de persoane este de 50.

”Situaţia nu este încă la final. Trebuie să gestionăm bine acest moment, respectând aceste condiţii. S-a decis prelungirea cu 30 de zile a stării de urgență. În aceste condiții, se negociază și un al treilea pachet de măsuri de relaxare. S-a decis sa se relaxeze anumite activități. Grădinițele, creșele si afterschcool-urile își vor relua activitățile pe parcursul verii, cu o serie de masuri de precauție. S-a reluat decizia de a relua activitatea în sălile de fitness. În Mall, cinematografele rămân închise. Se redeschid slujbele și adunările religioase în interior. Numărul de persoane aflate în interior se va face în funcție de suprafața locului. Se va ține cont de distanțare fizică. Orice eveniment public în interior nu va depăși 20 de persoane, iar evenimentele în exterior 50 de persoane. Respectând niște reguli de precauție putem gestiona o situație care să ne ducă în iulie la un alt pachet de relaxări. Conștientizăm și noi, ca Guvern, și dumneavoastră populația că situația încă nu este la final”, a declarat Nelu Tartarul, ministrul Sănătății.

La rândul său, Rade Arafat a vorbit despre situația pandemiei: ”În ședința CNSU a fost propusă prelungirea stării de alertă timp de 30 de zile, pe întreg teritoriul țării, începând cu 17 iunie. Există motive pentru care am făcut acest lucru, pentru că, după o analiză amănunțită a situației actuale, în pofida faptului că avem o panda descendentă, totuși există semne că situația poate oricând să se deterioreze și să avem cel puțin focare serioase sau să avem o situație mai grea în următoarea perioadă dacă nu se respectă măsurile compensatorii care au fost deja menționate. Avem o curbă descendentă dar situația poate oricând să degenereze dacă nu se respectă măsurile. Am văzut în ultima perioadă creșteri ale cazurilor. Analiza făcută împreună cu INSP și cu specialiști a arătat că o conducere unică și luarea unor măsuri rapide este necesară în continuare. Au apărut noi focare. Asta este unul dintre motivele pentru care s-a optat pentru prelungirea stării de alertă. În propunere, nu se mai regăsesc achizițiile directe și alte aspecte care nu mai sunt necesare în actuala stare. INSP, cu aprobarea CNSU, va emite periodic lista țărilor în care urmează să fie reluate zborurile sau să fie întrerupte, dacă se deteriorează situația”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)

astăzi, 10:09
287

Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
155

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...

Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

astăzi, 09:16
202

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună. Avocații săi au susținut că nu a putut să refuze banii și cadourile primite de la bolnavi p...