Spitalul Județean, puternic afectat de Covid-19. ATI și Chirurgia Plastică, focare de infecție. Șefa DSP: „Am testat masiv”

Spitalul Județean, puternic afectat de Covid-19. ATI și Chirurgia Plastică, focare de infecție. Șefa DSP: „Am testat masiv”

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Botoșani este tot mai afectat de răspândirea virusului Covid-19 în rândul personalului medical. Potrivit statisticilor Direcției de Sănătate Publică (DSP), peste 80 de cadre reprezintă cazuri active, în prezent două secții fiind declarate focar de infecție.

Potrivit datelor centralizate marți seară de către epidemiologul SJU, nu mai puțin de șapte medici și 33 de asistenți din cadrul secțiilor de Cardiologie, Chirurgie Generală, Chirurgie Plastică, Terapie Intensivă, din Unitatea de Primiri Urgențe, din Ambulatoriu, din zona tampon COVID și de pe compartimente non-COVID. Acestora li se adaugă 19 infirmieri, cinci îngrijitori, doi biologi și 18 muncitori, de pe aceleași secții, dar și din cadrul biroului administrativ și al laboratorului din blocul central.

„Acesta este totalul de cadre medicale care nu s-au negativat, care sunt cazuri active în prezent. Deci nu vorbim nici despre ultimele zile, nici despre ultima săptămână. Iar situația nu poate fi comparată cu ceea ce se întâmplase în primăvară, când efectiv creșterea numărului de infectări în rândul cadrelor medicale era exponențială. Aveam și peste 50 de cadre pe zi. Secțiile unde sunt monitorizate aceste cazuri sunt funcționale, nu au apărut probleme”, a explicat medicul Monica Adăscăliței, coordonatorul DSP.

Potrivit acesteia, cazurile confirmate relativ recent sunt în număr de zece, fiind depistate ca urmare a unei testări extinse. Mai exact, acolo unde era diagnosticat un cadru medical cu Covid-19, nu se testau doar contacții direcți, ci toți angajații secției respective și toți pacienții internați pe aceasta.

„Am testat masiv și cu siguranță aceasta este explicația. Nu am testat doar contactul direct. Acolo unde am avut un caz confirmat, am testat tot. La Cardiologie, dintre cei 36 de angajați, au ieșit doi pozitivi, la Chirurgie Generală, dintre cei 59 de salariați, sunt doi pozitivi, la Chirurgie Plastică, avem șase potivi, din 24 de angajați. La Terapie Intensivă avem opt angajați pozitivi, din toți cei 77 testați. Tot ce depășește trei cazuri de infectare se consideră focar. Deci pentru cele zece cazuri recente, dacă fac un calcul, sunt 197 de teste”, a mai arătat managerul DSP.

Astfel, în prezent, două secții ale SJU sunt focar de infecție cu noul coronavirus: cea de Anestezie și Terpie Intensivă (ATI), respectiv cea de Chirurgie Plastică.

„Cadrele medicale au contactat virusul pe cale comunitară sau din familii. Spre deosebire de situația din primăvară, când cadrele au luat virusul de la pacienți. Cu toate acestea, ele au fost bine echipate în contactul cu pacienții, întrucât niciunul dintre oamenii internați pe aceste două secții nu este pozitiv. Actul medical s-a făcut în condiții de siguranță. Dacă ATI este focar pe hârtie, nu înseamnă că virusul stă pe pereți, pentru că sunt normele care se respectă și practic este improbabil să dea mai departe afecțiunea. O bună parte dintre cadre sunt asimptomatici”, a mai spus Monica Adăscăliței.

De la debutul pandemiei până în prezent, nu mai puțin de 502 cadre medicale din județul Botoșani au fost infectate cu Covid-19. Dintre acestea, 375 sunt angajate în cadrul SJU (dintre care s-au vindecat 297), 100 activează în Spitalul Municipal din Dorohoi (97 fiind vindecate), iar restul sunt cazuri izolate apărute la Spitalul TBC (opt, vindecate toate), Recuperare (zece, vindecate toate) sau la Serviciul Județean de Ambulanță (nouă, vindecate toate).

Până la această oră, 5521 de botoșăneni au fost confirmați cu această afecțiune.

 

Spune-ne opinia ta