Totul s-a întâmplat după ce o doctoriță, care a tratat numeroși botoșăneni, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare după ce a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer. Cu toate acestea, doctorița, pe numele său Anca Dumitrovici Ababneh, a făcut apel la decizia judecătorilor, iar Tribunalului Botoșani a admis cererea și a dispus întreruperea executării pedepsei de trei ani de închisoare. Motivul eliberării este acela că doctorița născuse cel de-al doilea copil când a fost trimisă în judecată. Medicul urmează să se întoarcă la închisoare după ce copilul său va împlini vârsta de un an, conform instanței.
”Lumea e mai reticentă, se uită ciudat”
În contextul anchetelor desfășurate în ultima vreme în spitalele sucevene, dar și cazul fostului ministru Nelu Tătaru, un spital din Suceava nu mai acceptă nici măcar micile atenții de la pacienți.
Directorul medical al Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”, Dimitrie Siriopol, a declarat, marți, la matinalul „Prima oră” al televiziunii Intermedia, că medicii refuză până și florile sau bomboanele din partea pacienților.
„Cred în onestitatea oamenilor, atât a celor care lucrează în justiție, cât mai ales a medicilor, însă se creează niște situații... să zicem, ciudate. Am colegi care la momentul actual refuză flori, refuză bomboane. Spun: „Îmi pare rău, legea spune că e mită și aveți grijă că și darea de mită se pedepsește”. Și atunci lumea e mai reticentă, se uită ciudat”, a spus dr. Siriopol.
De asemenea, directorul crede că s-a produs o „ruptură dintre medic și pacient”, ce a dus la o stare de neîncredere. Pacienții îi suspectează mai mereu că așteaptă o „atenție” și devin frustrați din cauza lipsei de încredere, de aceea mulți se mută în sectorul privat, unde „sunt plătiți mai bine și fără niciun fel de stres”.
De asemenea, doctorul Siriopol spune că în spitalul său există un sistem de feedback din partea pacienților. Aceștia primesc un SMS în care sunt puși să răspundă unui chestionar, arată Monitorul de Suceava. Astfel, în acel spital medicii nu cer mită pentru a-și îndeplini obligațiile, iar „peste 95% dintre pacienți se declară mulțumiți și foarte mulțumiți”.